SZTE Info

Barangolás a természetismereti tudástárban a Múzeumok Éjszakáján

A Szegedi Tudományegyetem idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakához, melyen a JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástára boszorkányos programokkal várta a kis tudósokat és szüleiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130623_muzeumok_ejszakaja_szte_004A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti főépületében minden emeletet megszálltak a boszorkányok. A kiérkező érdeklődők június 22-én 18 órától egészen másnap éjjeli 1 óráig közelebbről is megismerkedhettek e korabeli személyek hiedelmekben és mágiában gazdag világával.

 

Ilosvay György, az SZTE JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet Könyezetbiológia és Környezeti Nevelés Tanszék oktatója – az est ideje alatta rendezvény főmágusa – arról mesélt, miért éppen a boszik témáját választották. – A boszorkányság eredője a tudatlanság, mi pedig tudástár vagyunk, ezért szerettünk volna olyan programokat összeállítani, melyek azt mutatják, ha abban az időben a mai tudással rendelkeztek volna az emberek, akkor biztosan más ítéleteket hoztak volna. Valamennyi programunk lényegében ehhez kapcsolódik – mondta a főmágus. Az üldözések alapjaként elsősorban az szolgált, hogy a községekben nem voltak – így Szegeden sem – hivatásos orvosok, hanem minden gyógyítói feladatot a beletanult asszonyok végeztek. Ha azonban valamelyikük akarata ellenére halált hozott a betegre, könnyedén boszorkánysággal vádolták. A bevádolás után nem kellett sokat várni az ítéletre, a városok irányítói koholt vádak alapján máglyahalállal sújtották a gyanúsítottakat. Szegeden utoljára 1744-ben égettek boszorkányokat, de az 1728-as nagy szegedi boszorkánypör híresült el legjobban mind közül, amikor is több mint tíz elítéltet kínoztak és égettek meg a Boszorkányszigeten.

 

Muzeumok_ejszakaja_2013.06.22
Barangolás a természetismereti tudástárban a Múzeumok Éjszakáján - GALÉRIA


Az idei téma tükrében az egy éjszakás programkavalkádon bárki bepillantást nyerhetett tűzzel, fénnyel és kémiai anyagokkal történő kísérletekbe, de bővebb ismereteket szerezhettünk „A boszorkányok pörölyéről”, vagyis a Föld vulkánjairól, valamint a kor gyógyítóinak kedvelt állatairól (kígyók, békák, macskák, kutyák) és a hozzájuk köthető hiedelmekről is. A személetes kísérleteket az SZTE oktatói tartották, de két előadás között természetes anyagokból bárki készíthetett magának boszit házi használatra, vagy próbára tehette szaglását a füvesasszony kertjében. A vállalkozó szelleműek orrukra hagyatkozva kitalálhatták, milyen fűszernövényeket rejtenek az asztalra kihelyezett színes zsákocskák, de kortyolhattak a javasasszony által készített citromfüves és mentás frissítőkből is.

 

A természetismereti előadásokat Oláh Ferenc nyitotta „A boszorkányok pörölye” – a Föld a vulkánjai nyitotta, majd összesen három turnusban hallgathattak érdekességeket a vendégek Farkas Zsuzsanna Varázslatos fizika és Ilosvay György A boszorkányok állatai című bemutatóin. Viskolcz Béla, Jójárt Balázs és Vass Zoltánné „A vegytan boszorkánykonyhája – a mágikus tűz” című előadáson pedig a tüzes kísérletek elevenedtek meg.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.