SZTE Info

Barangolás a természetismereti tudástárban a Múzeumok Éjszakáján

A Szegedi Tudományegyetem idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakához, melyen a JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástára boszorkányos programokkal várta a kis tudósokat és szüleiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130623_muzeumok_ejszakaja_szte_004A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti főépületében minden emeletet megszálltak a boszorkányok. A kiérkező érdeklődők június 22-én 18 órától egészen másnap éjjeli 1 óráig közelebbről is megismerkedhettek e korabeli személyek hiedelmekben és mágiában gazdag világával.

 

Ilosvay György, az SZTE JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet Könyezetbiológia és Környezeti Nevelés Tanszék oktatója – az est ideje alatta rendezvény főmágusa – arról mesélt, miért éppen a boszik témáját választották. – A boszorkányság eredője a tudatlanság, mi pedig tudástár vagyunk, ezért szerettünk volna olyan programokat összeállítani, melyek azt mutatják, ha abban az időben a mai tudással rendelkeztek volna az emberek, akkor biztosan más ítéleteket hoztak volna. Valamennyi programunk lényegében ehhez kapcsolódik – mondta a főmágus. Az üldözések alapjaként elsősorban az szolgált, hogy a községekben nem voltak – így Szegeden sem – hivatásos orvosok, hanem minden gyógyítói feladatot a beletanult asszonyok végeztek. Ha azonban valamelyikük akarata ellenére halált hozott a betegre, könnyedén boszorkánysággal vádolták. A bevádolás után nem kellett sokat várni az ítéletre, a városok irányítói koholt vádak alapján máglyahalállal sújtották a gyanúsítottakat. Szegeden utoljára 1744-ben égettek boszorkányokat, de az 1728-as nagy szegedi boszorkánypör híresült el legjobban mind közül, amikor is több mint tíz elítéltet kínoztak és égettek meg a Boszorkányszigeten.

 

Muzeumok_ejszakaja_2013.06.22
Barangolás a természetismereti tudástárban a Múzeumok Éjszakáján - GALÉRIA


Az idei téma tükrében az egy éjszakás programkavalkádon bárki bepillantást nyerhetett tűzzel, fénnyel és kémiai anyagokkal történő kísérletekbe, de bővebb ismereteket szerezhettünk „A boszorkányok pörölyéről”, vagyis a Föld vulkánjairól, valamint a kor gyógyítóinak kedvelt állatairól (kígyók, békák, macskák, kutyák) és a hozzájuk köthető hiedelmekről is. A személetes kísérleteket az SZTE oktatói tartották, de két előadás között természetes anyagokból bárki készíthetett magának boszit házi használatra, vagy próbára tehette szaglását a füvesasszony kertjében. A vállalkozó szelleműek orrukra hagyatkozva kitalálhatták, milyen fűszernövényeket rejtenek az asztalra kihelyezett színes zsákocskák, de kortyolhattak a javasasszony által készített citromfüves és mentás frissítőkből is.

 

A természetismereti előadásokat Oláh Ferenc nyitotta „A boszorkányok pörölye” – a Föld a vulkánjai nyitotta, majd összesen három turnusban hallgathattak érdekességeket a vendégek Farkas Zsuzsanna Varázslatos fizika és Ilosvay György A boszorkányok állatai című bemutatóin. Viskolcz Béla, Jójárt Balázs és Vass Zoltánné „A vegytan boszorkánykonyhája – a mágikus tűz” című előadáson pedig a tüzes kísérletek elevenedtek meg.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.