SZTE Info

Barangolás a természetismereti tudástárban a Múzeumok Éjszakáján

A Szegedi Tudományegyetem idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakához, melyen a JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástára boszorkányos programokkal várta a kis tudósokat és szüleiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130623_muzeumok_ejszakaja_szte_004A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti főépületében minden emeletet megszálltak a boszorkányok. A kiérkező érdeklődők június 22-én 18 órától egészen másnap éjjeli 1 óráig közelebbről is megismerkedhettek e korabeli személyek hiedelmekben és mágiában gazdag világával.

 

Ilosvay György, az SZTE JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet Könyezetbiológia és Környezeti Nevelés Tanszék oktatója – az est ideje alatta rendezvény főmágusa – arról mesélt, miért éppen a boszik témáját választották. – A boszorkányság eredője a tudatlanság, mi pedig tudástár vagyunk, ezért szerettünk volna olyan programokat összeállítani, melyek azt mutatják, ha abban az időben a mai tudással rendelkeztek volna az emberek, akkor biztosan más ítéleteket hoztak volna. Valamennyi programunk lényegében ehhez kapcsolódik – mondta a főmágus. Az üldözések alapjaként elsősorban az szolgált, hogy a községekben nem voltak – így Szegeden sem – hivatásos orvosok, hanem minden gyógyítói feladatot a beletanult asszonyok végeztek. Ha azonban valamelyikük akarata ellenére halált hozott a betegre, könnyedén boszorkánysággal vádolták. A bevádolás után nem kellett sokat várni az ítéletre, a városok irányítói koholt vádak alapján máglyahalállal sújtották a gyanúsítottakat. Szegeden utoljára 1744-ben égettek boszorkányokat, de az 1728-as nagy szegedi boszorkánypör híresült el legjobban mind közül, amikor is több mint tíz elítéltet kínoztak és égettek meg a Boszorkányszigeten.

 

Muzeumok_ejszakaja_2013.06.22
Barangolás a természetismereti tudástárban a Múzeumok Éjszakáján - GALÉRIA


Az idei téma tükrében az egy éjszakás programkavalkádon bárki bepillantást nyerhetett tűzzel, fénnyel és kémiai anyagokkal történő kísérletekbe, de bővebb ismereteket szerezhettünk „A boszorkányok pörölyéről”, vagyis a Föld vulkánjairól, valamint a kor gyógyítóinak kedvelt állatairól (kígyók, békák, macskák, kutyák) és a hozzájuk köthető hiedelmekről is. A személetes kísérleteket az SZTE oktatói tartották, de két előadás között természetes anyagokból bárki készíthetett magának boszit házi használatra, vagy próbára tehette szaglását a füvesasszony kertjében. A vállalkozó szelleműek orrukra hagyatkozva kitalálhatták, milyen fűszernövényeket rejtenek az asztalra kihelyezett színes zsákocskák, de kortyolhattak a javasasszony által készített citromfüves és mentás frissítőkből is.

 

A természetismereti előadásokat Oláh Ferenc nyitotta „A boszorkányok pörölye” – a Föld a vulkánjai nyitotta, majd összesen három turnusban hallgathattak érdekességeket a vendégek Farkas Zsuzsanna Varázslatos fizika és Ilosvay György A boszorkányok állatai című bemutatóin. Viskolcz Béla, Jójárt Balázs és Vass Zoltánné „A vegytan boszorkánykonyhája – a mágikus tűz” című előadáson pedig a tüzes kísérletek elevenedtek meg.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/