SZTE Info

Intelligens mintaotthon és boszorkánykonyha: SZTE-programok a Múzeumok éjszakáján

Idén is megrendezik a világ érdekességeire kíváncsiak számára a Múzeumok Éjszakáját, melynek programsorozatából a Szegedi Tudományegyetem is kiveszi a részét. Mind a Szent-Györgyi Albert Agórában, mind az Interaktív Természetismereti Tudástár érdekes programokkal várják a látogatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 22-én délután hattól másnap hajnali egyig több helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az eseménysorozat szegedi programjaihoz a Szegedi Tudományegyetem is kapcsolódik. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon az Interaktív Természetismereti Tudástár keretein belül a boszorkányok hátsó kertjébe invitálják a látogatókat. Szó lesz a boszorkányok familiárisairól, a boszorkánykonyhában megismerkedhetnek a mágikus tűzzel, látogatást lehet tenni a füvesasszonynál, de aki kíváncsi rá, azt is megtudhatja, hogy mit nevezett a népnyelv a „boszorkányok pörölyének”. A belépő felnőtteknek 250 forint, diákigazolvánnyal csupán 200 forint.

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra este héttől kezdve analóg diaporámabemutatóval készül a Múzeumok Éjszakájára, „Gótikától a szürrealizmusig” címmel. Napközben a sixtusi kápolnáról szóló freskókat és a „régi ősöket” bemutató fotókiállítást is megtekinthetik a látogatók. Továbbá az Informatóriumon belül ingyenesen lehet majd megtekinteni a jövő intelligens mintaotthonát, a Látványlabort, továbbá az Informatika Történeti Kiállítást is.

 

A Múzeumok Éjszakája teljes szegedi programja itt érhető el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.