SZTE Info

Intelligens mintaotthon és boszorkánykonyha: SZTE-programok a Múzeumok éjszakáján

Idén is megrendezik a világ érdekességeire kíváncsiak számára a Múzeumok Éjszakáját, melynek programsorozatából a Szegedi Tudományegyetem is kiveszi a részét. Mind a Szent-Györgyi Albert Agórában, mind az Interaktív Természetismereti Tudástár érdekes programokkal várják a látogatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 22-én délután hattól másnap hajnali egyig több helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az eseménysorozat szegedi programjaihoz a Szegedi Tudományegyetem is kapcsolódik. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon az Interaktív Természetismereti Tudástár keretein belül a boszorkányok hátsó kertjébe invitálják a látogatókat. Szó lesz a boszorkányok familiárisairól, a boszorkánykonyhában megismerkedhetnek a mágikus tűzzel, látogatást lehet tenni a füvesasszonynál, de aki kíváncsi rá, azt is megtudhatja, hogy mit nevezett a népnyelv a „boszorkányok pörölyének”. A belépő felnőtteknek 250 forint, diákigazolvánnyal csupán 200 forint.

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra este héttől kezdve analóg diaporámabemutatóval készül a Múzeumok Éjszakájára, „Gótikától a szürrealizmusig” címmel. Napközben a sixtusi kápolnáról szóló freskókat és a „régi ősöket” bemutató fotókiállítást is megtekinthetik a látogatók. Továbbá az Informatóriumon belül ingyenesen lehet majd megtekinteni a jövő intelligens mintaotthonát, a Látványlabort, továbbá az Informatika Történeti Kiállítást is.

 

A Múzeumok Éjszakája teljes szegedi programja itt érhető el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.