SZTE Info

Könyvhéten az olvasás gyönyörűségéről

Az irodalomtörténész Nyáry Krisztián nyitotta meg a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok szegedi eseménysorozatát. Szeged támogatja a könyvkiadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 6., 16:25-17:00, Dugonics tér: 


A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt, a Dugonics téren idén 24 standon képviseltetik magukat a könyvkereskedések és a kiadók, köztük a Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK).

 

Középpontban a kiadói műhelyek

16:25

Szegeden közel 120 program 24 helyszínen hívja föl a figyelmet a hazai és helyi könyvkiadás teljesítményére és az olvasás gyönyörűségére. A könyves napok fő szervezője idén is a Somogy-könyvtár.

 

Június 6-10. között minden nap 17 órától bemutatkozási lehetőséget biztosít a szegedi egyetemen működő kiadói műhelyeknek a Szegedi Egyetemi Kiadó. A SZEK Dugonics téri sátránál a legújabb egyetemi kiadványokat kézbe is vehetik, meg is vásárolhatják az olvasók, de régebbi, értékes köteteket is találnak.

 

A Szegedi Tudományegyetem sokszorosan képviseltette magát a nyitó napon is. Például az SZTE Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) „Europe Direct Szeged” európai uniós információs iroda is megjelent az Európai Uniót népszerűsítő kiadványokkal. A legnépszerűbb a gyerekeknek készült kifestő füzet bizonyult, de sokan vittek a Fedezzük föl Európát, illetve az Európa 12 leckében című füzetből is.

 

Számok, és ami mögöttük van

Weöres Sándor-költeménnyel emlékeztek meg a Weöres-centenáriumról

 

16:30

A 84. Ünnepi Könyvhét szegedi programjait Nyáry Krisztián irodalomtörténész nyitotta meg.

 

1463-ban Várdai István kalocsai érsek átkot mondott Gutenberg „bűnös” találmányára, mely „megrontja a vallást és tévútra vezeti a tudományt”. Ám ezt követően egy évtizeddel – Mátyás király biztatására – Hess András kinyomtatta Magyarországon az első könyvet. E két ellentétes hozzáállás máig létező. Állítását a KSH statisztikai adataival igazolta.

 

Megnyito
Megnyílt a szegedi könyvhét - GALÉRIA

A számok szerint egyre kevesebbet olvasunk: míg 1987-ben még minden második megkérdezett olvasott az előző napon, ma ez csak minden negyedik emberre igaz. De aki valóban olvas, az tíz perccel többet tölt ezzel, mint az 1980-as években.

 

Az olvasás nem tűnt el, csak átalakult – hangsúlyozta az íróként is bemutatkozó tudós. Példaként említette, hogy a fiatalok egyre többet olvasnak az interneten. Szerinte ezt a csatornát pedig ki lehet és ki is kell használni az olvasás népszerűsítésére.

 

Hangyabanda nagy kalandja

16:40

Solymos László, Szeged város alpolgármestere átadta a könyvkiadási támogatásokat.

 

2013-ban könyvkiadási támogatásban részesül:

 

Hász Róbert: A Vénusz vonulása,

 

Simoncsics János: Üdvözlet Szegedről – múltidéző séta,

 

Innovariant Nyomdaipari Kft.: A Szegedi kóruskultúra 150 éve,

 

Lesi Zoltán: Cowboy eredeti fotelben,

 

Fári Irén: Séta egy eltűnt városrészben: Szeged-Palánk,

 

Sáráné Dr. Lukátsy Sarolta: A betűországtól a könyvkirályig,

 

Szegedtől-Szegedig antológia 2013. évi kiadvány,

 

Tiszatáj Alapítvány: Tandori Dezső: Szellem és félálom.

 

16:45

Az Év Könyve díjat idén Nagy Bandó András kapta a Hangyabanda nagy kalandja című könyvéért. Az író beszédében Antal Tamás gyönyörű illusztrációira irányította a figyelmet..

 

Az ünnepségen közreműködött a Szeged Táncegyüttes Babszem Csoportja, és Topal Leila, a Radnóti Mikós Kísérleti Gimnázium tanulója.

 

17:00

A Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál Nyáry Krisztián dedikált.

Szöveg: Bobkó Anna, fotó: Üllei-Kovács László



2013. június 6., 15 óra 45 perc, Dugonics tér:

Kicsit borongósan és hűvösen kezdődött e csütörtöki nap, de a szomorkás hangulatú időjárás ellenére reggel óta állnak a könyvhétre érkező kiadók sátrai a szegedi Dugonics téren. Látogatóból még kevés akadt. A sátrak egy része délelőtt kinyitott, az első érdeklődők között elsősorban a kisgyermekes anyukák és az idősebbek képviseltették magukat.


Gyerek olvasók

Az Égigérő könyvkiadó standja melletti, kicsiknek kialakított játszó területen azonban már javában folyt az ismerkedés: egy kisfiú és egy kislány „olvasgatott”. A vásárláson túl író-olvasó találkozókkal, kiadói bemutatkozókkal, kiállításokkal és zenés rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az olvasásra.


Az egyetemi kiadó is képviselteti magát

Első alkalommal mutatkoznak be könyvheti programon az SZTE kiadói műhelyei, szerzői . Az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) és a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatás Kiadó közös sátrában minden nap 17 órától nyilvános interjút adnak, így is bemutatják munkájukat a közönségnek.

Csütörtökön Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével Újszászi Ilona beszélget a Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) sátránál. A helyszínen a legújabb és a régebbi egyetemi kiadványokat is megcsodálhatják és megvásárolhatják az érdeklődők.

Különleges helyszínre is bekukkanthatnak az érdeklődők: június 7-én 18 órától Szent-Györgyi Albert, a „szépíró” címmel Pál József tart előadást a Dóm tér 8. szám alatt, a volt szegedi egyetemi rektor és Nobel-díjas tudós egykori előadótermében, megcsodálhatják könyvtárát, valamint ugyanitt szó esik a Szegedi Egyetemi Kiadó terveiről is.

Konyvhet_2013.06.06
Megnyílt a szegedi könyvhét - GALÉRIA


Program- és könyvözön

A Dugonics téren a 24 könyvkereskedés és kiadó standja június 6-10. között várja a könyvek szerelmeseit, majd 13-ig, minden nap városi intézményekben folytatódnak a programok.

Így például a Szent-Györgyi Agórában színes szabadidős művészeti alkotókörök és rendezvények lesznek, a Somogyi-könyvtárban kiállításokat, könyvbemutatókat tartanak.

A programokhoz idén először csatlakozó Belvárosi Moziban pedig filmvetítésekre csalogatják a nézőket. A szegediség jegyében bemutatják a Szegedtől Szegedig antológia kötetet, majd rövid ismerkedést tartanak a szerzőkkel. A héten 25. évfordulóját ünnepli a Szeged című folyóirat is. A könyvhéten továbbá bemutatkozik az SZTE Füvészkert, a Szegedi Vadaspark és a Partiscum Csillagászati Egyesület planetáriuma is.

A szegedi könyvhét programsorát Nyáry Krisztián irodalomtörténész nyitja meg csütörtökön, 16 óra 30 perckor a Dugonics tér színpadán. Szintén a nyitóünnepségen adják majd át az Év könyve díjat is. Idén Nagy Bandó András: Hangyabanda nagy kalandja című könyvét jutalmazták.

További információk alább, illetve a Somogyi-könyvtár weboldalán találhatók.


Fotó: Szuda Sándor, szöveg: Galál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.