SZTE Info

szaudi_kiemelt

Szaúd-arábiai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre

Biztató tárgyalások folynak az együttműködésről, ennek értelmében akár már idén ősztől szervezett keretek között érkezhetnek szaúd-arábiai hallgatók a szegedi egyetem különböző karaira.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szaudi delegacioAmint arról korábban beszámoltunk, a szaúdi állam felsőoktatással foglalkozó minisztere, Khalid Al Anqari meghívására április 16. és 19. között Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban felsőoktatási kiállításon mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem. Az a program az első lépések megtételére kínált lehetőséget az intézmények közötti kapcsolatépítés és a tudományos együttműködés terén, a küszöbön álló kooperáció következő állomása pedig a partnerek szegedi látogatása volt. Június 3-án négytagú szaúd-arábiai delegáció vendégeskedett az SZTE-n, a küldöttségben a bécsi Saudi Cultural Bureau budapesti referense mellett a szaúdi állam felsőoktatási minisztériumának egy szakembere, illetve a legjelentősebb ottani egyetem, a rijádi King Saud University két oktatója kapott helyet.

 

A vendégeket a Rektori Hivatalban Szabó Gábor, az SZTE rektora fogadta és köszöntötte, itt találkozhattak Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettessel, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettessel, Hohmann Judittal, a Gyógyszerésztudományi, Nagy Katalinnal, a Fogorvostudományi, illetve Vécsei Lászlóval, az Általános Orvostudományi Kar dékánjával, valamint meghallgathatták Szabó Gyula, az ÁOK Külföldi Hallgatók Oktatási Központ és Tanulmányi Osztály vezetőjének tájékoztatását az idegen nyelvű egészségtudományi képzésekről. Ezt követően ellátogattak a három érintett egészségtudományi karra, végezetül megtekintették a József Attila Tanulmányi és Információs Központot és benne a Klebelsberg Kunó Könyvtárat.

 

szaudi delegacio 02Pál József professzor a www.u-szeged.hu-nak elmondta, korábban vettek részt szaúdi diákok a szegedi orvosképzésben, aztán ez a kapcsolat megszakadt, de most komoly érdeklődés mutatkozik az ázsiai fél részéről, így jó esély nyílik az együttműködés megteremtésére. A kezdeményezés új színfoltja lehet – hangzott el a korábbi egyeztetések során –, hogy nemcsak férfi-, hanem női hallgatókat is szívesen küldenének a Tisza partjára.

 

– A mostani tárgyalás célja a felkészülés volt a szaúdi hallgatók fogadására. Egyfajta akkreditációs bizottság érkezett hozzánk, amely azt vette szemügyre, milyen viszonyok fogadják az SZTE-n a szaúdi hallgatókat. Szabó Gábor rektor mutatta be nekik az SZTE egészét, illetve vázolta egyetemünk külföldi diákok iránti nyitottságát. Arról is beszélt, milyen perspektívát jelent Szegednek és az universitasnak az ELI lézerközpont beruházása. Ezt követően a dékánok vezetésével meglátogatták az egészségtudományi képzésekben érintett fakultásokat, tájékoztatást kaptak azok oktatási és tudományos munkájáról, s megtekintették az új infrastrukturális fejlesztéseket is, melyek az orvosképzésnek színteret adnak a közeli jövőben. Nagyon pozitív volt a visszhang a vendégek részéről, így joggal bízunk benne, hogy a rendszer hamarosan működni fog, akár már 2013 őszén érkezhetnek hozzánk szaúdi diákok – foglalta össze a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Megemlítette, a körvonalazódó együttműködés következő fejezete a bécsi attasé, Ali A. Bin Sager látogatása lesz Szegeden.

Szaudiak
Szaúd-arábiai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre - GALÉRIA

 

Szabó Gábor rektor szerint a legnagyobb kiaknázható lehetőségek – mint a június 3-i megbeszélések is mutatták – az egészségtudományi képzésekben rejlenek, ugyanakkor örömteli, hogy a szaúdiak más tudományterületek iránt is élénken érdeklődnek. – Az államközi kapcsolatokon alapuló együttműködés kialakításra törekszünk, mert ha sikerül a Szegedi Tudományegyetemet megfelelő mértékben bekapcsolni az Abdullah király ösztöndíjakba, akkor folyamatosan és szervezetten állami ösztöndíjas szaúdi hallgatók érkezhetnek ide, nemcsak spontán módon toborozhatunk néhány diákot. Ennek révén egyrészt sokkal stabilabbá válik a rendszer, másrészt a diákok motivációját is jelentősen befolyásolja, hogy hivatalos kapcsolatokon keresztül kerülnek Szegedre tanulni. A szaúdi felsőoktatási miniszterrel folytatott korábbi egyeztetésem tükrében is komoly potenciált látok ebben a kooperációban, s azt is világossá tettük: ha kellő számú hallgató érkezik, rengeteg speciális szolgáltatást tudunk nyújtani számukra – szögezte le az akadémikus.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.