SZTE Info

farinn_logo2

A Felelősségteljes Innováció Előmozdítása, avagy a FaRInn projekt az SZTE-n

A Facilitating Responsible Innovation (FaRInn) – azaz a Felelősségteljes Innováció Előmozdítása – című projekt középpontjában egy újfajta megközelítés áll. A projekt kapcsán – mely a SouthEast Europe program keretében valósul meg – a Szegedi Tudományegyetemen tizenegy, a Gazdaságtudományi Karon tanuló mesterszakos hallgató vett részt a Térségfejlesztés a gyakorlatban című szemináriumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

farinn2

−Az innováció mindig a fejlődés motorja, viszont azt sokszor elfelejtik, hogy nem csak pozitív dolgokat hoz magával. Ha egy céget gépesítenek, akkor az ott dolgozó emberek elveszíthetik az állásukat, ugyanakkor a cég mégis fejlődik. Elméletben a SEE régión belül is figyelnek arra, hogy az innovációs folyamat során a hosszú távú célok érvényesüljenek, de a gyakorlatban sokszor a rövid távú költségcsökkentő, később negatív hatásokkal járó módszereket alkalmazzák. A projekt célja, hogy meghatározzuk, mik a feltételei és elemei a régióban a felelősségteljes innovációnak, illetve hogy magára a felelősségteljes innováció szükségességére felhívjuk a figyelmet, és ezek mellett modellezzük és bevezessük, hogy ezt hogyan tudnák alkalmazni a gyakorlatban – árulta el Blaskó Brigitta, a projekt team tagja.

 

A felelősségteljes innováció interaktív és transzparens folyamat. Lényege, hogy az innovációs aktorok és a társadalmi szereplők kölcsönösen felelőssé váljanak egymásnak az innováció termékeinek társadalmi elfogadhatósága, etikai szempontjai és fenntarthatósága szempontjából. A felelősségteljes innováció definíciójában a felelősség hármas dimenzióban jelenik meg: etikai, társadalmi és környezeti dimenzióban.

 

farinn3

Mint megtudtuk, a erkölcsi-etikai felelősség azt jelenti, hogy az innovációs folyamat figyelembe veszi és visszatükrözi a közösen elfogadott morális értékeket, és úgy vállal felelősséget a fejlődésért, hogy közben az alapigények kielégítése ne sérüljön. A környezeti felelősség magában foglalja, hogy az innovációs folyamat során a törvény által előírt szabályozáson túl a környezet számára kisebb terhelésű megoldásokat alkalmazzák, valamint az innovációs szereplők részt vesznek az innováció objektív hatásának ismertetésében. A társadalmi dimenzió pedig biztosítja, hogy az innovációs folyamat során nem okoznak az elkerülhetetlennél nagyobb társadalmi hátrányt, az össztársadalmi hátrány és a technológiai előny egyensúlyban van.

 

Zuti Bence, a projektben részt vevő egyik mesterszakos hallgató a kurzus előtt csak keveset tudott a felelősségteljes innovációról.

 

− Már az első órán kiderült, hogy ezt a kurzust mi is fel fogjuk tölteni tartalommal. Ez egy igen gyakorlatorientált óra volt. Jó érzés volt, hogy mi is hozzátettünk a kurzushoz – fogalmazott Bence.

 

− A Szegedi Tudományegyetem alapvető küldetése, hogy az oktatási és kutatási tevékenysége mellett úgynevezett harmadik missziós tevékenységeket is végezzen, ami az itt valamilyen módon keletkezett tudásnak a társadalomba való áthelyezésére és abban való hasznosítására összpontosít – vette át a szót Bencétől Lukovics Miklós, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója, aki egyben a projekt szakmai vezetője is. – A FaRInn projekt is ezen misszió része, amelyben hét délkelet-európai országgal vagyunk partnerek: olyanokkal, mint Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Románia, Szlovénia, Olaszország és két görög partner.

 

farinn5A nyertes pályázat után az SZTE célja az volt, hogy ne csak csendestárs maradjon, hanem hogy nemzetközi szinten is igen komolyan tegye le a névjegyét: az egyetem elvállalta, hogy megalkotja a pályázati téma módszertani és elméleti hátterét.

 

− Megmondjuk a hét partnernek, hogy mit csináljanak az első egy évben – folytatta Lukovics Miklós. – Komoly erőforrásokat is mozgósítottunk hozzá. Sikerült helyi és szegedi szereplőket is a projekt mellé állítani: meghatározó helyi innovációs szereplőkkel, döntéshozókkal, stakeholderekkel együttműködve valósítjuk meg a projektet.

 

A GTK-n nemrégen elindult az élményalapú oktatás.

 

− Egyre inkább úgy látom, hogy az oktatási siker titka az, ha végig fenn tudjuk tartani a hallgatók figyelmét, és tudják, hogy az adott pillanatban nekik is hozzá kell szólniuk a hallottakhoz, részt kell venniük a munkában − fogalmazott Lukovics Miklós.

 

Ez hívta életre a Térségfejlesztés a gyakorlatban című kurzust, mely szándékosan egy kiscsoportos foglalkozás annak érdekében, hogy mindenki értékes szereplője legyen a munkának. A hallgatóknak a kurzus keretében hetente kellett teljesíteniük, viszont nem volt vizsga a tárgyból. Hetente-kéthetente úgynevezett infosheeteket kellett készíteniük és ötletekkel kellett előállniuk.

 

− Ami még tetszett nekik, hogy a projekt egy-másfél héttel tartott előttük. Velük újra végigcsináltuk azt, amit mi már megcsináltunk. A partnerek visszajelzéseit mindig elküldtük nekik, hogy ezekre ők is reagáljanak. Ebből ők is láthatták azokat a döccenőket, amik szükségszerűen előjönnek egy projektmunka során. Sok ötlet volt, amit utólag is beleraktunk a projektbe. Szerintem a top tizenegy hallgatónk volt jelen, és továbbra is meg lesz a lehetőségük, hogy bekapcsolódjanak a projektbe − szögezte le.

 

A kurzusnak nem csak az volt a különlegessége, hogy a projektbe bevonták a hallgatókat, hanem majdnem minden alkalommal más mentor volt jelent az órán. Meghívták Buzás Norbertet, az SZTE innovációs igazgatóját, akivel pozíciójából adódóan a hallgatók keveset találkozhatnak, Mogyorósi Pétert a Magyar Innovációs Szövetség színeiben, illetve sok más, az innovációban jártas szakembert is.

 

− Jó volt úgy részt venni egy ilyen gyakorlatorientált kurzuson, hogy ilyen nagy nevek is bejöttek. És nemcsak előadtak, de velük közösen próbáltunk dolgozni. Érezhető volt, hogy itt a hallgatók bevonása aktívan megtörténik, és fontosnak érezhettük magunkat a projekt szempontjából. Úgy érzem, hogy fejlődtem, és a későbbi munkám során fel fogom tudni használni az itt tanultakat-tapasztaltakat. Érdekes volt látni, hogy mennyire máshogy gondolkodunk egy kis csoporton belül is, de igazából nincs rossz ötlet, csak olyan, amelynek más a megközelítése, mint a többié – összegezte Bence a kurzuson tapasztaltakat.

 

Illés Réka Gabriella


logok

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."