SZTE Info

farinn_logo2

A Felelősségteljes Innováció Előmozdítása, avagy a FaRInn projekt az SZTE-n

A Facilitating Responsible Innovation (FaRInn) – azaz a Felelősségteljes Innováció Előmozdítása – című projekt középpontjában egy újfajta megközelítés áll. A projekt kapcsán – mely a SouthEast Europe program keretében valósul meg – a Szegedi Tudományegyetemen tizenegy, a Gazdaságtudományi Karon tanuló mesterszakos hallgató vett részt a Térségfejlesztés a gyakorlatban című szemináriumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

farinn2

−Az innováció mindig a fejlődés motorja, viszont azt sokszor elfelejtik, hogy nem csak pozitív dolgokat hoz magával. Ha egy céget gépesítenek, akkor az ott dolgozó emberek elveszíthetik az állásukat, ugyanakkor a cég mégis fejlődik. Elméletben a SEE régión belül is figyelnek arra, hogy az innovációs folyamat során a hosszú távú célok érvényesüljenek, de a gyakorlatban sokszor a rövid távú költségcsökkentő, később negatív hatásokkal járó módszereket alkalmazzák. A projekt célja, hogy meghatározzuk, mik a feltételei és elemei a régióban a felelősségteljes innovációnak, illetve hogy magára a felelősségteljes innováció szükségességére felhívjuk a figyelmet, és ezek mellett modellezzük és bevezessük, hogy ezt hogyan tudnák alkalmazni a gyakorlatban – árulta el Blaskó Brigitta, a projekt team tagja.

 

A felelősségteljes innováció interaktív és transzparens folyamat. Lényege, hogy az innovációs aktorok és a társadalmi szereplők kölcsönösen felelőssé váljanak egymásnak az innováció termékeinek társadalmi elfogadhatósága, etikai szempontjai és fenntarthatósága szempontjából. A felelősségteljes innováció definíciójában a felelősség hármas dimenzióban jelenik meg: etikai, társadalmi és környezeti dimenzióban.

 

farinn3

Mint megtudtuk, a erkölcsi-etikai felelősség azt jelenti, hogy az innovációs folyamat figyelembe veszi és visszatükrözi a közösen elfogadott morális értékeket, és úgy vállal felelősséget a fejlődésért, hogy közben az alapigények kielégítése ne sérüljön. A környezeti felelősség magában foglalja, hogy az innovációs folyamat során a törvény által előírt szabályozáson túl a környezet számára kisebb terhelésű megoldásokat alkalmazzák, valamint az innovációs szereplők részt vesznek az innováció objektív hatásának ismertetésében. A társadalmi dimenzió pedig biztosítja, hogy az innovációs folyamat során nem okoznak az elkerülhetetlennél nagyobb társadalmi hátrányt, az össztársadalmi hátrány és a technológiai előny egyensúlyban van.

 

Zuti Bence, a projektben részt vevő egyik mesterszakos hallgató a kurzus előtt csak keveset tudott a felelősségteljes innovációról.

 

− Már az első órán kiderült, hogy ezt a kurzust mi is fel fogjuk tölteni tartalommal. Ez egy igen gyakorlatorientált óra volt. Jó érzés volt, hogy mi is hozzátettünk a kurzushoz – fogalmazott Bence.

 

− A Szegedi Tudományegyetem alapvető küldetése, hogy az oktatási és kutatási tevékenysége mellett úgynevezett harmadik missziós tevékenységeket is végezzen, ami az itt valamilyen módon keletkezett tudásnak a társadalomba való áthelyezésére és abban való hasznosítására összpontosít – vette át a szót Bencétől Lukovics Miklós, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója, aki egyben a projekt szakmai vezetője is. – A FaRInn projekt is ezen misszió része, amelyben hét délkelet-európai országgal vagyunk partnerek: olyanokkal, mint Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Románia, Szlovénia, Olaszország és két görög partner.

 

farinn5A nyertes pályázat után az SZTE célja az volt, hogy ne csak csendestárs maradjon, hanem hogy nemzetközi szinten is igen komolyan tegye le a névjegyét: az egyetem elvállalta, hogy megalkotja a pályázati téma módszertani és elméleti hátterét.

 

− Megmondjuk a hét partnernek, hogy mit csináljanak az első egy évben – folytatta Lukovics Miklós. – Komoly erőforrásokat is mozgósítottunk hozzá. Sikerült helyi és szegedi szereplőket is a projekt mellé állítani: meghatározó helyi innovációs szereplőkkel, döntéshozókkal, stakeholderekkel együttműködve valósítjuk meg a projektet.

 

A GTK-n nemrégen elindult az élményalapú oktatás.

 

− Egyre inkább úgy látom, hogy az oktatási siker titka az, ha végig fenn tudjuk tartani a hallgatók figyelmét, és tudják, hogy az adott pillanatban nekik is hozzá kell szólniuk a hallottakhoz, részt kell venniük a munkában − fogalmazott Lukovics Miklós.

 

Ez hívta életre a Térségfejlesztés a gyakorlatban című kurzust, mely szándékosan egy kiscsoportos foglalkozás annak érdekében, hogy mindenki értékes szereplője legyen a munkának. A hallgatóknak a kurzus keretében hetente kellett teljesíteniük, viszont nem volt vizsga a tárgyból. Hetente-kéthetente úgynevezett infosheeteket kellett készíteniük és ötletekkel kellett előállniuk.

 

− Ami még tetszett nekik, hogy a projekt egy-másfél héttel tartott előttük. Velük újra végigcsináltuk azt, amit mi már megcsináltunk. A partnerek visszajelzéseit mindig elküldtük nekik, hogy ezekre ők is reagáljanak. Ebből ők is láthatták azokat a döccenőket, amik szükségszerűen előjönnek egy projektmunka során. Sok ötlet volt, amit utólag is beleraktunk a projektbe. Szerintem a top tizenegy hallgatónk volt jelen, és továbbra is meg lesz a lehetőségük, hogy bekapcsolódjanak a projektbe − szögezte le.

 

A kurzusnak nem csak az volt a különlegessége, hogy a projektbe bevonták a hallgatókat, hanem majdnem minden alkalommal más mentor volt jelent az órán. Meghívták Buzás Norbertet, az SZTE innovációs igazgatóját, akivel pozíciójából adódóan a hallgatók keveset találkozhatnak, Mogyorósi Pétert a Magyar Innovációs Szövetség színeiben, illetve sok más, az innovációban jártas szakembert is.

 

− Jó volt úgy részt venni egy ilyen gyakorlatorientált kurzuson, hogy ilyen nagy nevek is bejöttek. És nemcsak előadtak, de velük közösen próbáltunk dolgozni. Érezhető volt, hogy itt a hallgatók bevonása aktívan megtörténik, és fontosnak érezhettük magunkat a projekt szempontjából. Úgy érzem, hogy fejlődtem, és a későbbi munkám során fel fogom tudni használni az itt tanultakat-tapasztaltakat. Érdekes volt látni, hogy mennyire máshogy gondolkodunk egy kis csoporton belül is, de igazából nincs rossz ötlet, csak olyan, amelynek más a megközelítése, mint a többié – összegezte Bence a kurzuson tapasztaltakat.

 

Illés Réka Gabriella


logok

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.