SZTE Info

Gondoljon a tehetségekre!

A jövő orvosai, mérnökei, közgazdászai, jogászai, történészei, művészei, kutatói vagy éppen tanárai – többek között őket támogatja anyagi és szakmai lehetőségekkel a szegedi egyetem tehetséggondozó programjait összefogó SZTE Tehetségpont és a neki forrást biztosító Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Személyi jövedelemadója 1 százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezet idén mintegy 150 ösztöndíjat osztott ki Kiválósági lista pályázatának keretében. A tehetséggondozó program nemcsak a kiemelkedő tanulmányi eredményt, a szakmai, sportolói vagy művészi teljesítményt ismeri el, hanem a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló és szorgalmas hallgatókat is igyekszik patronálni. Támogatottjainak hasznos tréningeket, Tehetségpont-könyvtárat, kedvezményes színház- és sportbérleteket is biztosít. Művésztehetségeinek fellépéseket, illetve kiállításokat szervez.

 

A felsőoktatásban a változó állami támogatás miatt sok tehetséges hallgatónak egyre nehezebb finanszírozni tanulmányait, illetve biztosítani mellette a megélhetését. A Tehetségpont azért munkálkodik, hogy minél több jó képességű egyetemista gazdagíthassa az ország szellemi tőkéjét. Gróf Széchenyi István szavait a tehetséggondozó szervezet is vallja: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” A Pro Talentis Universitatis Alapítvány e cél érdekében igyekszik forrásokat gyűjteni. Személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket (a kedvezményezett adószáma: 18022067-2-06), további részletek: sztehetseg.hu

 

Mind tavaly, mind idén aranyfokozattal jutalmazták Baranyai Tamás hatodéves medikus munkáját, aki jelenleg a magas koleszterinszintek szívre gyakorolt hatásaival foglalkozik – a fejlett országokban a halálozási statisztikák vezetői a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek kiemelt rizikófaktora a magas koleszterinszint. Bár a kutatásban is jeleskedik, hosszútávon elsősorban gyakorló orvosként képzeli el magát, vagy a szívgyógyászat vagy a háziorvoslás területén. Tamás az Esélyegyenlőségi Talent címet is elnyerte, és idén a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjat is magáénak tudhatja, melyek hozzásegítik ahhoz, hogy tanulmányait zavartalanul és a lehetőségek kihasználásával végezhesse. Így például a végzős orvostanhallgató tapasztalatszerzés céljából több külföldi országban – például Angliában és Libanonban – is megfordult már, Oxfordban kutatási területe néhány jeles nemzetközi képviselőjével személyesen is találkozhatott. „Az SZTE Tehetségpont munkája egyedülálló – mondja Baranyai Tamás. – Értéke elsősorban abban áll, hogy nem egy-két kiemelkedő embert emel ki az egyetemi tömegből, hanem a tehetségek széles körét szólítja meg anyagi és kulturális, művelődési lehetőségeket is kínálva.”

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."