SZTE Info

Gondoljon a tehetségekre!

A jövő orvosai, mérnökei, közgazdászai, jogászai, történészei, művészei, kutatói vagy éppen tanárai – többek között őket támogatja anyagi és szakmai lehetőségekkel a szegedi egyetem tehetséggondozó programjait összefogó SZTE Tehetségpont és a neki forrást biztosító Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Személyi jövedelemadója 1 százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezet idén mintegy 150 ösztöndíjat osztott ki Kiválósági lista pályázatának keretében. A tehetséggondozó program nemcsak a kiemelkedő tanulmányi eredményt, a szakmai, sportolói vagy művészi teljesítményt ismeri el, hanem a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló és szorgalmas hallgatókat is igyekszik patronálni. Támogatottjainak hasznos tréningeket, Tehetségpont-könyvtárat, kedvezményes színház- és sportbérleteket is biztosít. Művésztehetségeinek fellépéseket, illetve kiállításokat szervez.

 

A felsőoktatásban a változó állami támogatás miatt sok tehetséges hallgatónak egyre nehezebb finanszírozni tanulmányait, illetve biztosítani mellette a megélhetését. A Tehetségpont azért munkálkodik, hogy minél több jó képességű egyetemista gazdagíthassa az ország szellemi tőkéjét. Gróf Széchenyi István szavait a tehetséggondozó szervezet is vallja: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” A Pro Talentis Universitatis Alapítvány e cél érdekében igyekszik forrásokat gyűjteni. Személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket (a kedvezményezett adószáma: 18022067-2-06), további részletek: sztehetseg.hu

 

Mind tavaly, mind idén aranyfokozattal jutalmazták Baranyai Tamás hatodéves medikus munkáját, aki jelenleg a magas koleszterinszintek szívre gyakorolt hatásaival foglalkozik – a fejlett országokban a halálozási statisztikák vezetői a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek kiemelt rizikófaktora a magas koleszterinszint. Bár a kutatásban is jeleskedik, hosszútávon elsősorban gyakorló orvosként képzeli el magát, vagy a szívgyógyászat vagy a háziorvoslás területén. Tamás az Esélyegyenlőségi Talent címet is elnyerte, és idén a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjat is magáénak tudhatja, melyek hozzásegítik ahhoz, hogy tanulmányait zavartalanul és a lehetőségek kihasználásával végezhesse. Így például a végzős orvostanhallgató tapasztalatszerzés céljából több külföldi országban – például Angliában és Libanonban – is megfordult már, Oxfordban kutatási területe néhány jeles nemzetközi képviselőjével személyesen is találkozhatott. „Az SZTE Tehetségpont munkája egyedülálló – mondja Baranyai Tamás. – Értéke elsősorban abban áll, hogy nem egy-két kiemelkedő embert emel ki az egyetemi tömegből, hanem a tehetségek széles körét szólítja meg anyagi és kulturális, művelődési lehetőségeket is kínálva.”

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.