SZTE Info

Gondoljon a tehetségekre!

A jövő orvosai, mérnökei, közgazdászai, jogászai, történészei, művészei, kutatói vagy éppen tanárai – többek között őket támogatja anyagi és szakmai lehetőségekkel a szegedi egyetem tehetséggondozó programjait összefogó SZTE Tehetségpont és a neki forrást biztosító Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Személyi jövedelemadója 1 százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezet idén mintegy 150 ösztöndíjat osztott ki Kiválósági lista pályázatának keretében. A tehetséggondozó program nemcsak a kiemelkedő tanulmányi eredményt, a szakmai, sportolói vagy művészi teljesítményt ismeri el, hanem a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló és szorgalmas hallgatókat is igyekszik patronálni. Támogatottjainak hasznos tréningeket, Tehetségpont-könyvtárat, kedvezményes színház- és sportbérleteket is biztosít. Művésztehetségeinek fellépéseket, illetve kiállításokat szervez.

 

A felsőoktatásban a változó állami támogatás miatt sok tehetséges hallgatónak egyre nehezebb finanszírozni tanulmányait, illetve biztosítani mellette a megélhetését. A Tehetségpont azért munkálkodik, hogy minél több jó képességű egyetemista gazdagíthassa az ország szellemi tőkéjét. Gróf Széchenyi István szavait a tehetséggondozó szervezet is vallja: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” A Pro Talentis Universitatis Alapítvány e cél érdekében igyekszik forrásokat gyűjteni. Személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket (a kedvezményezett adószáma: 18022067-2-06), további részletek: sztehetseg.hu

 

Mind tavaly, mind idén aranyfokozattal jutalmazták Baranyai Tamás hatodéves medikus munkáját, aki jelenleg a magas koleszterinszintek szívre gyakorolt hatásaival foglalkozik – a fejlett országokban a halálozási statisztikák vezetői a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek kiemelt rizikófaktora a magas koleszterinszint. Bár a kutatásban is jeleskedik, hosszútávon elsősorban gyakorló orvosként képzeli el magát, vagy a szívgyógyászat vagy a háziorvoslás területén. Tamás az Esélyegyenlőségi Talent címet is elnyerte, és idén a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjat is magáénak tudhatja, melyek hozzásegítik ahhoz, hogy tanulmányait zavartalanul és a lehetőségek kihasználásával végezhesse. Így például a végzős orvostanhallgató tapasztalatszerzés céljából több külföldi országban – például Angliában és Libanonban – is megfordult már, Oxfordban kutatási területe néhány jeles nemzetközi képviselőjével személyesen is találkozhatott. „Az SZTE Tehetségpont munkája egyedülálló – mondja Baranyai Tamás. – Értéke elsősorban abban áll, hogy nem egy-két kiemelkedő embert emel ki az egyetemi tömegből, hanem a tehetségek széles körét szólítja meg anyagi és kulturális, művelődési lehetőségeket is kínálva.”

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.