SZTE Info

Időutazás a növények jegyében az SZTE Mezőgazdasági Karán

Mik porozzák meg gazdasági növényeinket? Mi a gyógynövények szerepe az egészség megőrzésében? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az SZTE MGK rendezvényén május 25-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a SZAB Növénytermesztési és Növénynemesítési Munkabizottsága – kapcsolódva az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) „Fascination of Plants Day: Növények Napja” nemzetközi programsorozatához – Időutazás a növények jegyében címmel családi-szakmai napot rendez a Mezőgazdasági Karon (Hódmezővásárhely, Andrássy út 15.) május 25-én, szombaton 9-től 13 óráig.

 

A rendezvényt 9 órakor nyitják meg, majd interaktív előadásokat hallgathatnak az érdeklődők: 9:30-tól Évmilliók emlékei a növényvilágból – Hupuczi Júlia, 10 órától A bolgárkertészet kialakulása a Dél-alföldi régióban – Lantos Ferenc, 10:30-tól A gyógynövények szerepe az egészség megőrzésében – Jakab Péter és Aszalai Ernő, 11-től Mik porozzák meg gazdasági növényeinket? – Tanács Lajos, 11:30-tól A GMO-król reálisan – Monostori Tamás előadása. Lesz játékos növényismereti vetélkedő kicsiknek és nagyoknak, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) paprikaféléket, uborka, paradicsom és káposztaféléket mutat be. A Héjja Ökofarm mézeket, propolisztinktúrát, őszibaracklekvárt, teljes kiőrlésű bio búzalisztet, őrölt fűszerpaprikát állít ki. A Ventas Coffee Hungary Kft. pörkölt kávéval, a HISZK Gregus Máté Tagintézménye muskátlival érkezik a kiállításra.

 

További információ az SZTE Mezőgazdasági Kar honlapján olvasható

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.