SZTE Info

Pályaválasztási előadással búcsúzott elnöki tisztségétől Zakar András

Zakar András átadta a stafétát Erdősi Erikának az MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának élén. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanára pályaválasztási előadással köszönt le a múlt héten 25 év tapasztalatát osztva meg a résztvevőkkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában tartott előadással távozott 25 év után a Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottság éléről Zakar András. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanárát Erdősi Erika váltotta az egység élén. – A jó hagyományokat folytatni kell, ezért célom összefogni a területen „kalandozó” hallgatókat, oktatókat, s évente két alkalommal lehetőséget biztosítani számukra a bemutatkozásra – mondta el SZTE ETSZK Ápolási Tanszék tanszékvezető-helyettes főiskolai docense. Azonban az elnök asszony nem csupán Zakar András nyomdokaiba kíván lépni, tiszteletbeli elnöknek is felkérte a pszichológust, hogy együtt bővíthessék munkacsoportjuk létszámát a közeljövőben.

 

zakar_andras_001Zakar András május 14-én tölti be 66. életévét. A pszichológus amellett, hogy történelem-pedagógiai diplomáját a szegedi egyetemen szerezte meg, 1974 óta a Tisza-parti universitas munkatársa. A JATE Pszichológia Tanszékének tanársegédéből 1977-ben lett az egység adjunktusa, majd 1989-ben megkapta az egyetemi docensi kinevezését. A Pszichológiai Tanszéken belül létrehozott Pályalélektani Tanszéki Csoportot mindvégig vezette, a SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának elnökeként a múlt hétig dolgozott, azóta tiszteletbeli elnökként vesz rész munkájában. 1995 óta a szegedi universitas jogászhallgatói az előadókban is találkozhatnak Zakar Andrással az ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék oktatójaként.

Az ünnepélyes gesztus után Zakar András 25 esztendő tanulságát foglalta össze A pályaválasztás mai feladatai című előadásában. – Mindenki érintő, örökzöld téma ez, de amikor a gyermeknek kell döntenie arról, merre veszi az irányt, a szülők általában idegesek – kezdte viccesen magyarázatát a pszichológus. A Pályalélektani Munkabizottság rendezvényén kiderült: pályaválasztáskor figyelembe kell venni, mit szeretne és mire képes a fiatal, valamint a munkaerőpiac milyen igényeket támaszt felé.

 

– Ezt tekintetbe véve kell a szakmának egy világnyelvekhez illeszkedő fogalomrendszert kidolgoznia, a technika vívmányait alkalmaznia, valamint a munkáltatók előrejelzését követni ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani a fiataloknak – hívta fel a figyelmet a tanácsadás kihívásaira, amelynek a pályakövetés is kiemelt feladata kell, hogy legyen.

 

Erdősi Erika egyet értett a pszichológussal, és saját, a hallgatóknak készített ápolói pályaprofil bemutatásával erősítette meg az elhangzottakat. A délutánt Mikes Lili mesterszakos jogászhallgató előadása zárta, aki OTDK-n is prezentált eredményeiről beszélt. Az SZTE ÁJTK hallgatóiról készített felmérésén keresztül mutatott rá pályaképük pszichológiai sajátosságaira, s kiemelte, hogy a szakma interperszonális jellege és a jogágak, jogintézmények pszichológiai kapcsolatai miatt érdemes a témakörrel foglalkozni.


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.