SZTE Info

Pályaválasztási előadással búcsúzott elnöki tisztségétől Zakar András

Zakar András átadta a stafétát Erdősi Erikának az MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának élén. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanára pályaválasztási előadással köszönt le a múlt héten 25 év tapasztalatát osztva meg a résztvevőkkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában tartott előadással távozott 25 év után a Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottság éléről Zakar András. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanárát Erdősi Erika váltotta az egység élén. – A jó hagyományokat folytatni kell, ezért célom összefogni a területen „kalandozó” hallgatókat, oktatókat, s évente két alkalommal lehetőséget biztosítani számukra a bemutatkozásra – mondta el SZTE ETSZK Ápolási Tanszék tanszékvezető-helyettes főiskolai docense. Azonban az elnök asszony nem csupán Zakar András nyomdokaiba kíván lépni, tiszteletbeli elnöknek is felkérte a pszichológust, hogy együtt bővíthessék munkacsoportjuk létszámát a közeljövőben.

 

zakar_andras_001Zakar András május 14-én tölti be 66. életévét. A pszichológus amellett, hogy történelem-pedagógiai diplomáját a szegedi egyetemen szerezte meg, 1974 óta a Tisza-parti universitas munkatársa. A JATE Pszichológia Tanszékének tanársegédéből 1977-ben lett az egység adjunktusa, majd 1989-ben megkapta az egyetemi docensi kinevezését. A Pszichológiai Tanszéken belül létrehozott Pályalélektani Tanszéki Csoportot mindvégig vezette, a SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának elnökeként a múlt hétig dolgozott, azóta tiszteletbeli elnökként vesz rész munkájában. 1995 óta a szegedi universitas jogászhallgatói az előadókban is találkozhatnak Zakar Andrással az ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék oktatójaként.

Az ünnepélyes gesztus után Zakar András 25 esztendő tanulságát foglalta össze A pályaválasztás mai feladatai című előadásában. – Mindenki érintő, örökzöld téma ez, de amikor a gyermeknek kell döntenie arról, merre veszi az irányt, a szülők általában idegesek – kezdte viccesen magyarázatát a pszichológus. A Pályalélektani Munkabizottság rendezvényén kiderült: pályaválasztáskor figyelembe kell venni, mit szeretne és mire képes a fiatal, valamint a munkaerőpiac milyen igényeket támaszt felé.

 

– Ezt tekintetbe véve kell a szakmának egy világnyelvekhez illeszkedő fogalomrendszert kidolgoznia, a technika vívmányait alkalmaznia, valamint a munkáltatók előrejelzését követni ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani a fiataloknak – hívta fel a figyelmet a tanácsadás kihívásaira, amelynek a pályakövetés is kiemelt feladata kell, hogy legyen.

 

Erdősi Erika egyet értett a pszichológussal, és saját, a hallgatóknak készített ápolói pályaprofil bemutatásával erősítette meg az elhangzottakat. A délutánt Mikes Lili mesterszakos jogászhallgató előadása zárta, aki OTDK-n is prezentált eredményeiről beszélt. Az SZTE ÁJTK hallgatóiról készített felmérésén keresztül mutatott rá pályaképük pszichológiai sajátosságaira, s kiemelte, hogy a szakma interperszonális jellege és a jogágak, jogintézmények pszichológiai kapcsolatai miatt érdemes a témakörrel foglalkozni.


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.