SZTE Info

Pályaválasztási előadással búcsúzott elnöki tisztségétől Zakar András

Zakar András átadta a stafétát Erdősi Erikának az MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának élén. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanára pályaválasztási előadással köszönt le a múlt héten 25 év tapasztalatát osztva meg a résztvevőkkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában tartott előadással távozott 25 év után a Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottság éléről Zakar András. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanárát Erdősi Erika váltotta az egység élén. – A jó hagyományokat folytatni kell, ezért célom összefogni a területen „kalandozó” hallgatókat, oktatókat, s évente két alkalommal lehetőséget biztosítani számukra a bemutatkozásra – mondta el SZTE ETSZK Ápolási Tanszék tanszékvezető-helyettes főiskolai docense. Azonban az elnök asszony nem csupán Zakar András nyomdokaiba kíván lépni, tiszteletbeli elnöknek is felkérte a pszichológust, hogy együtt bővíthessék munkacsoportjuk létszámát a közeljövőben.

 

zakar_andras_001Zakar András május 14-én tölti be 66. életévét. A pszichológus amellett, hogy történelem-pedagógiai diplomáját a szegedi egyetemen szerezte meg, 1974 óta a Tisza-parti universitas munkatársa. A JATE Pszichológia Tanszékének tanársegédéből 1977-ben lett az egység adjunktusa, majd 1989-ben megkapta az egyetemi docensi kinevezését. A Pszichológiai Tanszéken belül létrehozott Pályalélektani Tanszéki Csoportot mindvégig vezette, a SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának elnökeként a múlt hétig dolgozott, azóta tiszteletbeli elnökként vesz rész munkájában. 1995 óta a szegedi universitas jogászhallgatói az előadókban is találkozhatnak Zakar Andrással az ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék oktatójaként.

Az ünnepélyes gesztus után Zakar András 25 esztendő tanulságát foglalta össze A pályaválasztás mai feladatai című előadásában. – Mindenki érintő, örökzöld téma ez, de amikor a gyermeknek kell döntenie arról, merre veszi az irányt, a szülők általában idegesek – kezdte viccesen magyarázatát a pszichológus. A Pályalélektani Munkabizottság rendezvényén kiderült: pályaválasztáskor figyelembe kell venni, mit szeretne és mire képes a fiatal, valamint a munkaerőpiac milyen igényeket támaszt felé.

 

– Ezt tekintetbe véve kell a szakmának egy világnyelvekhez illeszkedő fogalomrendszert kidolgoznia, a technika vívmányait alkalmaznia, valamint a munkáltatók előrejelzését követni ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani a fiataloknak – hívta fel a figyelmet a tanácsadás kihívásaira, amelynek a pályakövetés is kiemelt feladata kell, hogy legyen.

 

Erdősi Erika egyet értett a pszichológussal, és saját, a hallgatóknak készített ápolói pályaprofil bemutatásával erősítette meg az elhangzottakat. A délutánt Mikes Lili mesterszakos jogászhallgató előadása zárta, aki OTDK-n is prezentált eredményeiről beszélt. Az SZTE ÁJTK hallgatóiról készített felmérésén keresztül mutatott rá pályaképük pszichológiai sajátosságaira, s kiemelte, hogy a szakma interperszonális jellege és a jogágak, jogintézmények pszichológiai kapcsolatai miatt érdemes a témakörrel foglalkozni.


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.