SZTE Info

Pneumobil_verseny_kiemelt

Szegedi aranyérem a Pneumobil versenyen

Öt ország 41 csapatának részvételével a hétvégén Egerben rendezték meg immáron hatodik alkalommal a nemzetközi Pneumobil versenyt. Senior kategóriában a Szegedi Tudományegyetem MK Laren csapata nyert.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pneumobil_versenyen01A sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű és kivitelezésű járművek versenyén a résztvevő csapatok öt kategóriában mérkőztek meg egymással. Idén második alkalommal Senior kategóriát is hirdettek. Ebben azok a végzett egyetemisták indulhattak, akik korábban már szerepeltek a versenyen, és alma materük rendelkezésükre bocsátotta korábbi járművüket. Az SZTE színeiben Hörömpő Miklós, Temesvári Norbert és Péter Szabó István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának adjunktusa indult. Autójuk változatlan formában állt rajthoz, ennek ellenére Temesvári Norbert több mint egy másodpercet tudott javítani időeredményükön. Három versenyszámból kettőben is a szegediek győzedelmeskedtek, így Senior kategóriában ők állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Így elmondható, hogy az SZTE Mérnöki Kar Pneumobilja eddig egy hazai és három nemzetközi versenyen indult, mind a négyen dobogós helyet ért el – háromszor lett aranyérmes.

A versenyzők a Senioron kívül további négy kategóriában mérhették össze tudásukat. A távolsági kategóriában a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal kellett a lehető legnagyobb távolságot megtenniük. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Pollroth csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal összesen 8918 métert futottak.

Az ügyességi futam célja, hogy a versenyzők a pneumobillal a lehető leggyorsabban teljesítsék a technikásra megépített pályakört. Ebben a kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kakukktojás csapatának háromkerekű járgánya érkezett elsőként a célba.

Pneumobil_versenyen02A gyorsulási kategóriában a járműnek egy feltöltött palackkal egy 220 méteres pályaszakaszt kell a lehető legrövidebb idő alatt megtennie. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói megfeszített munkával egy új autót építettek a megmérettetésre. A jármű végül a középmezőnyben végzett. Az egyetemisták sok dicséretet, elismerő szavakat kaptak versenytársaiktól fejlesztésükért. A döntő futamban a BME Kakukktojás csapat léghajtánya győzedelmeskedett, mely alig 25 másodperc alatt teljesítette a szakaszt, a verseny történetében szintén rekordnak számító 46,6 km/h sebességgel.


A legeredetibb konstrukció kategóriában a legkiemelkedőbb műszaki megoldásokat felsorakoztató, egyúttal leginnovatívabb jármű nyerte el az elsőséget. A komoly elismerést jelentő díjat a kecskeméti GAMF Dóz-Air csapat tudhatja magáénak.

Pneumobil_versenyen04A jelképes koronát, azaz a Rexroth Legjobb Pneumobilja 2013 címet, amelyet hagyományosan az egyes versenykategóriák győztesei közül választ ki a zsűri, ezúttal a budapesti Kakukktojás csapata viselheti egy éven át.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Pneumobil verseny egyedülálló módon teszi próbára a fiatal szakemberek innovációs készségét és találékonyságát, emellett üdvözölte a versenyben résztvevő járművek szakmai színvonalának évről-évre tapasztalható technológiai fejlődését. A Pneumobil versenynek is köszönhető, hogy a fiatal pályakezdő mérnökök közül minden évben egyre többen érdeklődnek a Bosch csoport felhalmozott tudása iránt.


*


A versenyautóknak idén is hosszú távú, ügyességi és gyorsulási versenyszámokban kellett megküzdeniük. Ezen kívül szakmai zsűri értékelte a konstrukciókat.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara négy versenyautóval vett részt az eseményen. A csapatok:

MKLaren: Hörömpő Miklós, Temesvári Norbert. Támogató oktató: Péter Szabó István.

Pneugeot: Rózsa Csaba, Szarka Richárd, Virág Árpád. Támogató oktató: Csikós Sándor

Pepp-Air: Ádám László, Bene Sándor, Csamangó Dávid, Dobos Péter Levente. Támogató oktató: Dr. Tóth István Tibor

Diff-Air: Asztalos Tamás, Fölföldi Jenő, Soós Péter, Varga Norbert. Támogató oktató: Péter Szabó István

A MKLaren csapat a gyorsulási és az ügyességi versenyt nyerte meg senior kategóriában (a teljes mezőnyben második, illetve hatodik hely), a Pneugeot a második legjobb senior az ügyességi versenyben (a teljes mezőnyben hetedik hely), a Pepp-Air a gyorsulási verseny hatodik helyezettje, a Diff-Air a gyorsulási versenyben tizenkilencedik helyet ért el.

A verseny évről évre több hallgatót vonz. Idén már öt ország képviseltette magát, összesen 48 csapat nevezett. Újdonság volt idén a telemetria alkalmazása és a versenyt követően, hírességek részvételével rendezett Flúgos Futam, melyen a MKLarent Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója próbálta ki, majd Michelisz Norbert juttatta a döntőbe. Az esemény kommentátora Bazsó Gábor és Winkler Róbert volt.


További információk:

http://www.heol.hu/heves/kozelet/kakukktojas-az-idei-bajnok-497087

http://www.formula.hu/hirek/153/400/79293/a-kakukktojas-nyert-nincs-ki-a-negy-kerekuk

http://infovilag.hu/hir-27214-kakukktojas_nyert_nem_volt_ki_negy_kerek.html

http://www.xlsport.hu/A-Kakukktojas-nyert-nincs-ki-a-negy-kerekuk

http://szegedcafe.hu/2013/05/13/szegedi-sikert-is-hoztak-a-hetvegi-pneumobil-futamok

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.