SZTE Info

Üvegművésszel búcsúznak az SZTE-s tehetségek

Május 30-án 17 órakor Deák Zoltán, festőművész, műhelymester (SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszék) nyitja meg Pipei Borbála üvegművész kiállítását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Fából vaskarika című tárlat – mely május 30-tól június 5-ig látható a Somogyi-könyvtárban – egyben az utolsó kiállítás az SZTE Tehetségpont és a bibliotéka idei rendezvénysorozatában.

 

Pipei_BorbalaPipei Borbálától, az SZTE JGYPK harmadéves építészeti síküveg szakirányos hallgatójától megtudtuk, szívesen alkalmaz különböző, egymástól idegen, idegennek ható anyagokat egy alkotáson belül. – Különös feszültséget próbálok kelteni ezzel. Fa, tökéletesen simára csiszolva, ellentétben a rozsdás vagy hidegnek ható, fémes csillogású anyagokkal, dróttal, dróthálóval, csipkével – magyarázta a művésztehetség.

 

A „Fából vaskarika” cím is erre utal. Több alkotásán használ egy kis felületen vöröset. Az egyszerűbb, letisztultabb formákat részesíti előnyben. Szereti láttatni a választott anyag eredeti színét, textúráját. A fa erezetét, vagy éppen a rozsdásodó fémet. A választott anyagtól függően többféle szín előállítása lehetséges. – Több esetben valami mókásat vagy oda nem illőt is belecsempészek a munkáimba – árulta el Pipei Borbála.

 

Pipei_Borbala_kekhullamA hallgató építészeti síküveg szakirányra jár, de – mint elmondta – az utóbbi időben sokkal jobban foglalkoztatja a szobrászat. Erasmus-ösztöndíj révén sikerült egy szemesztert külföldön, Törökországban töltenie, mely során új anyagokkal, technikákkal ismerkedhetett meg. Szegedi tanulmányai során főként síkkompozíciókat készített üvegből, ólmozott üvegtáblákat, rogyasztott, valamint fusing (több rétegben egymásra helyezett üveglapok) technikával készült alkotásokat. Törökországban viszont sikerült a plasztika irányába is elmozdulnia. – Több munkám is született kommunikáció témára, amelyeknél a Bábel-tornyot jelenítettem meg az üveg segítségével. Szeretem egy-egy témába mélyebben beleásni magam. A kint elkezdett munka folytatásaként a diplomamunkám is egy modern bábeli torony lesz. Mindig szerettem rideg anyagokkal dolgozni, de a fém csak az izmiri egyetemen kerített hatalmába. Ottani tanárom felkért, hogy vegyek részt egy workshopon. A helyi BMW-gyárban készítettünk szobrokat különböző használt gépalkatrészekből. Én úgy döntöttem, hogy egy nonfiguratív tárgyat hozok létre féktárcsákból és fékbetétekből. A gyár tulajdonosa egy kiállítást tervezett az elkészült szobrokból – mesélte Pipei Borbála, akinek alkotásai az egri OMDK-n is szerepeltek.

 

Kiállítások

- „Kitekintés”, Nyugi Kert, Szeged, 2013.

- OMDK, Craft, Plasztika szekció, Zsinagóga, Eger, 2013.

- „Maros parti Téli Tárlat”, Makói Hagymaház, Makó, 2012.

- „Seramik ve cam Sergisi”, Alsancak, Izmir, Törökország, 2012.

- „Watercolour Workshop”, Foca Belediyesi, Törökország, 2012.

- MKE és SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös kiállítása művésztelepen készült alkotásokból, Csongrádi Galéria, Csongrád, 2011.

- Szegedi Tudományegyetem, Rajz-Művészettörténet Tanszék, IMDK, Szeged, 2010., 2011., 2012.

- Csongrádi Szarka Ödön Rendelőintézet, Csongrád, 2011.

- Csongrádi Művelődési Központ, Csongrád, 2011.

- „Látom a szépet” állandó kiállítás, Csongrád Önkormányzat, 2008.

 Pipei_Borbala_Babel_1_


Díjak, ösztöndíjak

- IMDK, SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék, Szeged, 2012.

plasztika kategória: 2. helyezés, üveg kategória: 1., 2., 3. helyezés

- Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Design pályázat: 1. helyezés, 2012.

- BMW-Workshop, Bornova, Izmir, Törökország, 2012.

- Erasmus-ösztöndíj, Dokuz Eylül Universitesi, Izmir, Törökország, 2012.

- „Sodrásban” antalógia, grafika, 2011.

 

MA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00