SZTE Info

Üvegművésszel búcsúznak az SZTE-s tehetségek

Május 30-án 17 órakor Deák Zoltán, festőművész, műhelymester (SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszék) nyitja meg Pipei Borbála üvegművész kiállítását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Fából vaskarika című tárlat – mely május 30-tól június 5-ig látható a Somogyi-könyvtárban – egyben az utolsó kiállítás az SZTE Tehetségpont és a bibliotéka idei rendezvénysorozatában.

 

Pipei_BorbalaPipei Borbálától, az SZTE JGYPK harmadéves építészeti síküveg szakirányos hallgatójától megtudtuk, szívesen alkalmaz különböző, egymástól idegen, idegennek ható anyagokat egy alkotáson belül. – Különös feszültséget próbálok kelteni ezzel. Fa, tökéletesen simára csiszolva, ellentétben a rozsdás vagy hidegnek ható, fémes csillogású anyagokkal, dróttal, dróthálóval, csipkével – magyarázta a művésztehetség.

 

A „Fából vaskarika” cím is erre utal. Több alkotásán használ egy kis felületen vöröset. Az egyszerűbb, letisztultabb formákat részesíti előnyben. Szereti láttatni a választott anyag eredeti színét, textúráját. A fa erezetét, vagy éppen a rozsdásodó fémet. A választott anyagtól függően többféle szín előállítása lehetséges. – Több esetben valami mókásat vagy oda nem illőt is belecsempészek a munkáimba – árulta el Pipei Borbála.

 

Pipei_Borbala_kekhullamA hallgató építészeti síküveg szakirányra jár, de – mint elmondta – az utóbbi időben sokkal jobban foglalkoztatja a szobrászat. Erasmus-ösztöndíj révén sikerült egy szemesztert külföldön, Törökországban töltenie, mely során új anyagokkal, technikákkal ismerkedhetett meg. Szegedi tanulmányai során főként síkkompozíciókat készített üvegből, ólmozott üvegtáblákat, rogyasztott, valamint fusing (több rétegben egymásra helyezett üveglapok) technikával készült alkotásokat. Törökországban viszont sikerült a plasztika irányába is elmozdulnia. – Több munkám is született kommunikáció témára, amelyeknél a Bábel-tornyot jelenítettem meg az üveg segítségével. Szeretem egy-egy témába mélyebben beleásni magam. A kint elkezdett munka folytatásaként a diplomamunkám is egy modern bábeli torony lesz. Mindig szerettem rideg anyagokkal dolgozni, de a fém csak az izmiri egyetemen kerített hatalmába. Ottani tanárom felkért, hogy vegyek részt egy workshopon. A helyi BMW-gyárban készítettünk szobrokat különböző használt gépalkatrészekből. Én úgy döntöttem, hogy egy nonfiguratív tárgyat hozok létre féktárcsákból és fékbetétekből. A gyár tulajdonosa egy kiállítást tervezett az elkészült szobrokból – mesélte Pipei Borbála, akinek alkotásai az egri OMDK-n is szerepeltek.

 

Kiállítások

- „Kitekintés”, Nyugi Kert, Szeged, 2013.

- OMDK, Craft, Plasztika szekció, Zsinagóga, Eger, 2013.

- „Maros parti Téli Tárlat”, Makói Hagymaház, Makó, 2012.

- „Seramik ve cam Sergisi”, Alsancak, Izmir, Törökország, 2012.

- „Watercolour Workshop”, Foca Belediyesi, Törökország, 2012.

- MKE és SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös kiállítása művésztelepen készült alkotásokból, Csongrádi Galéria, Csongrád, 2011.

- Szegedi Tudományegyetem, Rajz-Művészettörténet Tanszék, IMDK, Szeged, 2010., 2011., 2012.

- Csongrádi Szarka Ödön Rendelőintézet, Csongrád, 2011.

- Csongrádi Művelődési Központ, Csongrád, 2011.

- „Látom a szépet” állandó kiállítás, Csongrád Önkormányzat, 2008.

 Pipei_Borbala_Babel_1_


Díjak, ösztöndíjak

- IMDK, SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék, Szeged, 2012.

plasztika kategória: 2. helyezés, üveg kategória: 1., 2., 3. helyezés

- Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Design pályázat: 1. helyezés, 2012.

- BMW-Workshop, Bornova, Izmir, Törökország, 2012.

- Erasmus-ösztöndíj, Dokuz Eylül Universitesi, Izmir, Törökország, 2012.

- „Sodrásban” antalógia, grafika, 2011.

 

MA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.