SZTE Info

Üvegművésszel búcsúznak az SZTE-s tehetségek

Május 30-án 17 órakor Deák Zoltán, festőművész, műhelymester (SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszék) nyitja meg Pipei Borbála üvegművész kiállítását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Fából vaskarika című tárlat – mely május 30-tól június 5-ig látható a Somogyi-könyvtárban – egyben az utolsó kiállítás az SZTE Tehetségpont és a bibliotéka idei rendezvénysorozatában.

 

Pipei_BorbalaPipei Borbálától, az SZTE JGYPK harmadéves építészeti síküveg szakirányos hallgatójától megtudtuk, szívesen alkalmaz különböző, egymástól idegen, idegennek ható anyagokat egy alkotáson belül. – Különös feszültséget próbálok kelteni ezzel. Fa, tökéletesen simára csiszolva, ellentétben a rozsdás vagy hidegnek ható, fémes csillogású anyagokkal, dróttal, dróthálóval, csipkével – magyarázta a művésztehetség.

 

A „Fából vaskarika” cím is erre utal. Több alkotásán használ egy kis felületen vöröset. Az egyszerűbb, letisztultabb formákat részesíti előnyben. Szereti láttatni a választott anyag eredeti színét, textúráját. A fa erezetét, vagy éppen a rozsdásodó fémet. A választott anyagtól függően többféle szín előállítása lehetséges. – Több esetben valami mókásat vagy oda nem illőt is belecsempészek a munkáimba – árulta el Pipei Borbála.

 

Pipei_Borbala_kekhullamA hallgató építészeti síküveg szakirányra jár, de – mint elmondta – az utóbbi időben sokkal jobban foglalkoztatja a szobrászat. Erasmus-ösztöndíj révén sikerült egy szemesztert külföldön, Törökországban töltenie, mely során új anyagokkal, technikákkal ismerkedhetett meg. Szegedi tanulmányai során főként síkkompozíciókat készített üvegből, ólmozott üvegtáblákat, rogyasztott, valamint fusing (több rétegben egymásra helyezett üveglapok) technikával készült alkotásokat. Törökországban viszont sikerült a plasztika irányába is elmozdulnia. – Több munkám is született kommunikáció témára, amelyeknél a Bábel-tornyot jelenítettem meg az üveg segítségével. Szeretem egy-egy témába mélyebben beleásni magam. A kint elkezdett munka folytatásaként a diplomamunkám is egy modern bábeli torony lesz. Mindig szerettem rideg anyagokkal dolgozni, de a fém csak az izmiri egyetemen kerített hatalmába. Ottani tanárom felkért, hogy vegyek részt egy workshopon. A helyi BMW-gyárban készítettünk szobrokat különböző használt gépalkatrészekből. Én úgy döntöttem, hogy egy nonfiguratív tárgyat hozok létre féktárcsákból és fékbetétekből. A gyár tulajdonosa egy kiállítást tervezett az elkészült szobrokból – mesélte Pipei Borbála, akinek alkotásai az egri OMDK-n is szerepeltek.

 

Kiállítások

- „Kitekintés”, Nyugi Kert, Szeged, 2013.

- OMDK, Craft, Plasztika szekció, Zsinagóga, Eger, 2013.

- „Maros parti Téli Tárlat”, Makói Hagymaház, Makó, 2012.

- „Seramik ve cam Sergisi”, Alsancak, Izmir, Törökország, 2012.

- „Watercolour Workshop”, Foca Belediyesi, Törökország, 2012.

- MKE és SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös kiállítása művésztelepen készült alkotásokból, Csongrádi Galéria, Csongrád, 2011.

- Szegedi Tudományegyetem, Rajz-Művészettörténet Tanszék, IMDK, Szeged, 2010., 2011., 2012.

- Csongrádi Szarka Ödön Rendelőintézet, Csongrád, 2011.

- Csongrádi Művelődési Központ, Csongrád, 2011.

- „Látom a szépet” állandó kiállítás, Csongrád Önkormányzat, 2008.

 Pipei_Borbala_Babel_1_


Díjak, ösztöndíjak

- IMDK, SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék, Szeged, 2012.

plasztika kategória: 2. helyezés, üveg kategória: 1., 2., 3. helyezés

- Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Design pályázat: 1. helyezés, 2012.

- BMW-Workshop, Bornova, Izmir, Törökország, 2012.

- Erasmus-ösztöndíj, Dokuz Eylül Universitesi, Izmir, Törökország, 2012.

- „Sodrásban” antalógia, grafika, 2011.

 

MA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.