SZTE Info

Weöres-centenárium – lezajlott az első felvonás

Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját versmaratonnal és játékos feladatokkal ünnepelték a költőről elnevezett szegedi általános iskolában május 10-11-én. Az SZTE-n szervezett programsorozatnak ez volt az első szegedi felvonása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Űrhajós utcai Weöres Sándor Általános Iskola volt a házigazdája a Weöres-centenárium rendezvénysorozat első szegedi programjának. A programsorozat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg, melynek keretében nyolc magyarországi, a költőről elnevezett általános iskola diákjai vetélkedtek.

 

Május 10-én a fogadó intézmény osztályai 100 verset felsorakoztató Weöres-maratonnal köszöntötték az érkezőket, majd pedig drámajátékokkal és ismerkedést elősegítő feladatokkal kedveskedtek a vendégeknek. Ezt követően Nagy János, az SZTE JGYPK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék oktatója Szabó T. Anna költőnővel beszélgetett az iskola könyvtárában. A költőnő kolozsvári gyermekkoráról, költészetének kezdeti időszakáról mesélt, valamint versírási tanácsokkal látta el a kisdiákokat. Hangsúlyos témát kapott a ritmikus verselés technikája, melyet Szabó T. Anna oly fontosnak és meghatározónak tart Weöres Sándor munkáiban. A beszélgetés végén bemutatta Weöres-gyűjteményének kincsét, az 1973-ban kiadott, Ha a világ rigó lenne című könyvét is. Késő délután a vendégek „kisvonattal” járták körbe Szeged város nevezetességeit. A sűrű napot kiemelkedő eseménnyel zárták: Sebő Ferenc együttese és a vendéglátó iskola tanulói elszavalták a Galagonya című verset, majd a közönséggel közösen további megzenésített Weöres-műveket is megtanultak. Az est hátralévő részében ezeken felül népdalokkal és népdalátdolgozásokkal szórakoztatták vendégeiket.

 

Másnap a reggel vetélkedővel kezdődött a szegedi általános iskola aulájában, ahol a résztvevők először öt-ötperces ismertető előadást tartottak oktatási intézményük múltjából, majd csapatokat alkotva kezdetét vette a verseny. A feladatok Weöres Sándor szövegeivel és köteteivel voltak kapcsolatosak, amikből a versenyzőknek szóban és írásban egyaránt helyt kellett állniuk. A szoros versenyben a budapesti és a gelsei iskola végzett az élen. Benkes Zsuzsa kandidátus egy korszerű és egyedülálló tanulási módszert ismertetett, melynek segítségével a diákok játékos és kreatív feladatokon keresztül ismerhetik meg az irodalmi nyelvet, elősegíthetik annak megértését. Az előadás után Kalász Márton Kossuth-díjas és Weöres Sándor-díjas költő szólt a diákokhoz. Jó tanácsokkal látta el őket a jövőre nézve, valamint arra buzdítottak őket, kezdjenek kreatív munkába és írjanak verseket, hiszen előfordulhat, hogy közöttük ül a következő Weöres Sándor.

 

A kétnapos rendezvény résztvevőinek Kalász Márton és Sebő Ferenc aláírásával ellátott emléklapot osztottak, a helyezést elért diákok pedig könyvjutalomban is részesültek. A Weöres-centenárium ezzel azonban nem ért véget, október 18-án az Őszi Kulturális Fesztivál keretében kutatói konferenciát tartanak a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.