SZTE Info

Weöres-centenárium – lezajlott az első felvonás

Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját versmaratonnal és játékos feladatokkal ünnepelték a költőről elnevezett szegedi általános iskolában május 10-11-én. Az SZTE-n szervezett programsorozatnak ez volt az első szegedi felvonása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Űrhajós utcai Weöres Sándor Általános Iskola volt a házigazdája a Weöres-centenárium rendezvénysorozat első szegedi programjának. A programsorozat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg, melynek keretében nyolc magyarországi, a költőről elnevezett általános iskola diákjai vetélkedtek.

 

Május 10-én a fogadó intézmény osztályai 100 verset felsorakoztató Weöres-maratonnal köszöntötték az érkezőket, majd pedig drámajátékokkal és ismerkedést elősegítő feladatokkal kedveskedtek a vendégeknek. Ezt követően Nagy János, az SZTE JGYPK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék oktatója Szabó T. Anna költőnővel beszélgetett az iskola könyvtárában. A költőnő kolozsvári gyermekkoráról, költészetének kezdeti időszakáról mesélt, valamint versírási tanácsokkal látta el a kisdiákokat. Hangsúlyos témát kapott a ritmikus verselés technikája, melyet Szabó T. Anna oly fontosnak és meghatározónak tart Weöres Sándor munkáiban. A beszélgetés végén bemutatta Weöres-gyűjteményének kincsét, az 1973-ban kiadott, Ha a világ rigó lenne című könyvét is. Késő délután a vendégek „kisvonattal” járták körbe Szeged város nevezetességeit. A sűrű napot kiemelkedő eseménnyel zárták: Sebő Ferenc együttese és a vendéglátó iskola tanulói elszavalták a Galagonya című verset, majd a közönséggel közösen további megzenésített Weöres-műveket is megtanultak. Az est hátralévő részében ezeken felül népdalokkal és népdalátdolgozásokkal szórakoztatták vendégeiket.

 

Másnap a reggel vetélkedővel kezdődött a szegedi általános iskola aulájában, ahol a résztvevők először öt-ötperces ismertető előadást tartottak oktatási intézményük múltjából, majd csapatokat alkotva kezdetét vette a verseny. A feladatok Weöres Sándor szövegeivel és köteteivel voltak kapcsolatosak, amikből a versenyzőknek szóban és írásban egyaránt helyt kellett állniuk. A szoros versenyben a budapesti és a gelsei iskola végzett az élen. Benkes Zsuzsa kandidátus egy korszerű és egyedülálló tanulási módszert ismertetett, melynek segítségével a diákok játékos és kreatív feladatokon keresztül ismerhetik meg az irodalmi nyelvet, elősegíthetik annak megértését. Az előadás után Kalász Márton Kossuth-díjas és Weöres Sándor-díjas költő szólt a diákokhoz. Jó tanácsokkal látta el őket a jövőre nézve, valamint arra buzdítottak őket, kezdjenek kreatív munkába és írjanak verseket, hiszen előfordulhat, hogy közöttük ül a következő Weöres Sándor.

 

A kétnapos rendezvény résztvevőinek Kalász Márton és Sebő Ferenc aláírásával ellátott emléklapot osztottak, a helyezést elért diákok pedig könyvjutalomban is részesültek. A Weöres-centenárium ezzel azonban nem ért véget, október 18-án az Őszi Kulturális Fesztivál keretében kutatói konferenciát tartanak a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/