SZTE Info

Weöres-centenárium – lezajlott az első felvonás

Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját versmaratonnal és játékos feladatokkal ünnepelték a költőről elnevezett szegedi általános iskolában május 10-11-én. Az SZTE-n szervezett programsorozatnak ez volt az első szegedi felvonása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Űrhajós utcai Weöres Sándor Általános Iskola volt a házigazdája a Weöres-centenárium rendezvénysorozat első szegedi programjának. A programsorozat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg, melynek keretében nyolc magyarországi, a költőről elnevezett általános iskola diákjai vetélkedtek.

 

Május 10-én a fogadó intézmény osztályai 100 verset felsorakoztató Weöres-maratonnal köszöntötték az érkezőket, majd pedig drámajátékokkal és ismerkedést elősegítő feladatokkal kedveskedtek a vendégeknek. Ezt követően Nagy János, az SZTE JGYPK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék oktatója Szabó T. Anna költőnővel beszélgetett az iskola könyvtárában. A költőnő kolozsvári gyermekkoráról, költészetének kezdeti időszakáról mesélt, valamint versírási tanácsokkal látta el a kisdiákokat. Hangsúlyos témát kapott a ritmikus verselés technikája, melyet Szabó T. Anna oly fontosnak és meghatározónak tart Weöres Sándor munkáiban. A beszélgetés végén bemutatta Weöres-gyűjteményének kincsét, az 1973-ban kiadott, Ha a világ rigó lenne című könyvét is. Késő délután a vendégek „kisvonattal” járták körbe Szeged város nevezetességeit. A sűrű napot kiemelkedő eseménnyel zárták: Sebő Ferenc együttese és a vendéglátó iskola tanulói elszavalták a Galagonya című verset, majd a közönséggel közösen további megzenésített Weöres-műveket is megtanultak. Az est hátralévő részében ezeken felül népdalokkal és népdalátdolgozásokkal szórakoztatták vendégeiket.

 

Másnap a reggel vetélkedővel kezdődött a szegedi általános iskola aulájában, ahol a résztvevők először öt-ötperces ismertető előadást tartottak oktatási intézményük múltjából, majd csapatokat alkotva kezdetét vette a verseny. A feladatok Weöres Sándor szövegeivel és köteteivel voltak kapcsolatosak, amikből a versenyzőknek szóban és írásban egyaránt helyt kellett állniuk. A szoros versenyben a budapesti és a gelsei iskola végzett az élen. Benkes Zsuzsa kandidátus egy korszerű és egyedülálló tanulási módszert ismertetett, melynek segítségével a diákok játékos és kreatív feladatokon keresztül ismerhetik meg az irodalmi nyelvet, elősegíthetik annak megértését. Az előadás után Kalász Márton Kossuth-díjas és Weöres Sándor-díjas költő szólt a diákokhoz. Jó tanácsokkal látta el őket a jövőre nézve, valamint arra buzdítottak őket, kezdjenek kreatív munkába és írjanak verseket, hiszen előfordulhat, hogy közöttük ül a következő Weöres Sándor.

 

A kétnapos rendezvény résztvevőinek Kalász Márton és Sebő Ferenc aláírásával ellátott emléklapot osztottak, a helyezést elért diákok pedig könyvjutalomban is részesültek. A Weöres-centenárium ezzel azonban nem ért véget, október 18-án az Őszi Kulturális Fesztivál keretében kutatói konferenciát tartanak a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.