SZTE Info

Víz világnapja és Föld Órája az SZTE TIK-ben

A „zöld egyetemnek” számító SZTE változatos programokat kínál a Víz világnapja és a Föld órája program alkalmából. Március 22-én és 23-án az SZTE TIK ismét a természetes környezetünk értekeit középpontba állító rendezvénnyel várja a környezettudatos fiatalokat: lesz szódásszifon-kiállítás, víz és ásványvízkóstolás; szombaton este pedig egy órára elsötétül az épület.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Vízi Együttműködés Nemzetközi Évének nevezte ki az ENSZ a 2013-as évet a fokozatosan globális méretűvé váló problémára reagálva. Az idei nemzetközi világév mellett március 22. napja minden évben a Víz világnapja. Ebből az alkalomból az SZTE TIK Igazgatósága színes programokkal készül a pénteken a központba látogatók számára.

Látványos infografikákat állítanak ki, melyek a vízhasználat mérséklésére hívják fel a figyelmet. Lesz szódásszifon-kiállítás, víz és ásványvíz kóstolás. Céglátogatást is szervez a TIK a Bánffi és Bánffi Kft. szikvízüzemébe. A csoportok 14 órakor indulnak a TIK-ből. Előzetes regisztráció a zoldhirek@tik.u-szeged.hu e-mail címen, illetve helyszíni regisztráció a rendezvény napján.

Az eseményről folyamatosan frissülő információk a www.facebook.com/SZTETIK oldalon olvashatók.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2013-ban is csatlakozik, immár harmadik alkalommal, a WWF által elindított Föld Órája rendezvényhez, amely a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A kezdeményezéshez csatlakozó emberek, intézmények és települések, városok vállalják, hogy egy óráig lekapcsolják a fölösleges világítást. Az eseménynek nem az az elsődleges célja, hogy világszinten mérhető legyen a megspórolt energia mértéke, hanem az, hogy minél többen gondolják át, hogy mit tudnának saját életvitelükben, környezetükben tenni azért, hogy még élhetőbb legyen a Föld, minél kevesebb energiaforrást pazaroljanak el, minél inkább energiatudatosabbak legyenek.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2013. március 23-án este 20.30-kor ismét szimbolikusan leoltja fényeit, és a szervezők az egy óra „sötétség” idejére érdekes és látványos programokkal készülnek az egyetemistáknak, középiskolásoknak, családoknak és a városi polgároknak egyaránt.

Erdélyi Evelyn intézmény igazgató nyitóbeszéde után tűzzsonglőrök bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők, a saját maguk által felmatricázott poharakból teázhatnak és részt vehetnek ügyességi elemmel egybekötött szelektív hulladékgyűjtési feladaton. A kisgyermekes családokra gondolva a szervezők társasjátékokkal, kifestővel, ígéretdobozzal és firkafallal készülnek. Az érdeklődők megtekinthetik a QR-kód fát, csillagászati távcsőn kémlelhetik az eget, miközben élőzene kíséri az egyórás rendezvényt.

A „zöld” kvízt sikeresen kitöltők közül néhány szerencsés látogató részt vehet az éjszakai „tetőtúrán”, ahol a napkollektor-és napelem mezők megtekintése mellett lehetőségük nyílik az SZTE TIK tetejéről eléjük táruló városi panorámát megnézni. Így azt is, hogy mely intézmények csatlakoztak még a Föld Órája programhoz. E március 23-i napon a 20-tól 21 óra 30 percig tartó programok díjmentesen látogathatóak.

A Föld Órájáról folyamatosan frissülő információk a www.facebook.com/SZTETIK oldalon olvasható.

SZTEinfo


foldorajaplakat_A3

vizvilagnapjaplakat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.