SZTE Info

Víz világnapja és Föld Órája az SZTE TIK-ben

A „zöld egyetemnek” számító SZTE változatos programokat kínál a Víz világnapja és a Föld órája program alkalmából. Március 22-én és 23-án az SZTE TIK ismét a természetes környezetünk értekeit középpontba állító rendezvénnyel várja a környezettudatos fiatalokat: lesz szódásszifon-kiállítás, víz és ásványvízkóstolás; szombaton este pedig egy órára elsötétül az épület.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Vízi Együttműködés Nemzetközi Évének nevezte ki az ENSZ a 2013-as évet a fokozatosan globális méretűvé váló problémára reagálva. Az idei nemzetközi világév mellett március 22. napja minden évben a Víz világnapja. Ebből az alkalomból az SZTE TIK Igazgatósága színes programokkal készül a pénteken a központba látogatók számára.

Látványos infografikákat állítanak ki, melyek a vízhasználat mérséklésére hívják fel a figyelmet. Lesz szódásszifon-kiállítás, víz és ásványvíz kóstolás. Céglátogatást is szervez a TIK a Bánffi és Bánffi Kft. szikvízüzemébe. A csoportok 14 órakor indulnak a TIK-ből. Előzetes regisztráció a zoldhirek@tik.u-szeged.hu e-mail címen, illetve helyszíni regisztráció a rendezvény napján.

Az eseményről folyamatosan frissülő információk a www.facebook.com/SZTETIK oldalon olvashatók.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2013-ban is csatlakozik, immár harmadik alkalommal, a WWF által elindított Föld Órája rendezvényhez, amely a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A kezdeményezéshez csatlakozó emberek, intézmények és települések, városok vállalják, hogy egy óráig lekapcsolják a fölösleges világítást. Az eseménynek nem az az elsődleges célja, hogy világszinten mérhető legyen a megspórolt energia mértéke, hanem az, hogy minél többen gondolják át, hogy mit tudnának saját életvitelükben, környezetükben tenni azért, hogy még élhetőbb legyen a Föld, minél kevesebb energiaforrást pazaroljanak el, minél inkább energiatudatosabbak legyenek.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2013. március 23-án este 20.30-kor ismét szimbolikusan leoltja fényeit, és a szervezők az egy óra „sötétség” idejére érdekes és látványos programokkal készülnek az egyetemistáknak, középiskolásoknak, családoknak és a városi polgároknak egyaránt.

Erdélyi Evelyn intézmény igazgató nyitóbeszéde után tűzzsonglőrök bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők, a saját maguk által felmatricázott poharakból teázhatnak és részt vehetnek ügyességi elemmel egybekötött szelektív hulladékgyűjtési feladaton. A kisgyermekes családokra gondolva a szervezők társasjátékokkal, kifestővel, ígéretdobozzal és firkafallal készülnek. Az érdeklődők megtekinthetik a QR-kód fát, csillagászati távcsőn kémlelhetik az eget, miközben élőzene kíséri az egyórás rendezvényt.

A „zöld” kvízt sikeresen kitöltők közül néhány szerencsés látogató részt vehet az éjszakai „tetőtúrán”, ahol a napkollektor-és napelem mezők megtekintése mellett lehetőségük nyílik az SZTE TIK tetejéről eléjük táruló városi panorámát megnézni. Így azt is, hogy mely intézmények csatlakoztak még a Föld Órája programhoz. E március 23-i napon a 20-tól 21 óra 30 percig tartó programok díjmentesen látogathatóak.

A Föld Órájáról folyamatosan frissülő információk a www.facebook.com/SZTETIK oldalon olvasható.

SZTEinfo


foldorajaplakat_A3

vizvilagnapjaplakat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.