Bezár

Hírarchívum

2023. November

1 2 

pexels_mesterseges-intelligencia

2023. november 13.
2 perc

A Stanford oktatója, Andrew Ng új kurzusa kaput nyit az AI világa felé. Az átfogó tananyag az alapismeretektől a gyakorlati használatig számos tippet, trükköt és információt tartalmaz – így segítve a mesterséges intelligencia működésének megértését és a felhasználói szintű tudás elmélyítését.

Kiserletek_kavalkadja

2023. november 13.
1 perc

A SzeReTeD Labor (Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium), partnerintézményeinek közreműködésével Természettudományos családi napot szervez a Szent-Györgyi Albert Agórában – immár 9. alkalommal – 2023. november 18-án, szombaton délelőtt.

Egyetem_napja_2023_S-7

2023. november 12.
9 perc

Karikó Katalin az élő bizonyítéka annak, hogy a Szegedi Tudományegyetemen megvan az az erő, tudás, struktúra és hálózat, ami lehetővé teszi azt, hogy aki idejön, az kis szerencsével bármit el tud érni, mert itt megadjuk hozzá az alapot - mondta prof. dr. Rovó László rektor az SZTE Egyetem Napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusülésén november 11-én, szombaton. A jeles alkalmon díszdoktorrá avattak négy, az SZTE-vel együttműködő, kiemelkedő tudományos munkát végző professzort.

NIHF_copy

2023. november 10.
6 perc

„A legnagyobb jót a legtöbbért” kritériumnak megfelelő személyeket, a közegészségügy javításáért dolgozó tudósokat ismeri el a Fries-díj. A 2023-as Fries Prize a Nobel-díjas Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora legújabb elismerése. A kitüntetés „Celebration” bronzszobra a „hírességek csarnokának tagságát igazoló érem” mellé került Karikó Katalin „dicsőségfalán”.

geokemiai_vandorgyules

2023. november 10.
1 perc

A 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésről készített riportot az M5 televíziós csatorna Novum című műsora. A cikkben a link, amelyre kattintva megtekinthető az összefoglaló.

Start_osztondijak_boritok

2023. november 09.
2 perc

Mintegy 80 millió forinttal támogatja a Szegedi Tudományegyetem a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő fiatalokat különböző ösztöndíjak révén a 2023/24-es tanévben. Idén először a Start és Start Plusz ösztöndíjak mellett a pedagógushallgatóknak kiírt Zirzen Janka ösztöndíjat is átadták, de az OKTV versenyen elért eredményeket is jutalmazták.

tempus_koordinatori_talalkozo_a_szegedi_tudomanyegyetemen

2023. november 09.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem ad otthont november 8-tól 10-ig a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozójának. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartott megnyitón részt vett Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, prof. dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója.

Kardiometabolikus osztály, SZTE

2023. november 09.
3 perc

Európában is egyedülálló módon, telemedicinális rendszerre épülően teremtik meg az egészségügyi ellátás új dimenzióját a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályán. Az ellátás fókuszában a betegségekkel való eredményesebb megküzdés támogatása áll.

Kina_mindennapi_eletunkre_gyakorolt_hatasarol_beszelgetett_az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_es_az_Eurazsia_Kozpont_vezetoje

2023. november 09.
5 perc

Régi és új selyemút – avagy a kínai gondolkodásmód címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Móra Ferenc Múzeumban 2023. november nyolcadikán. Két vezető hazai Kína-szakértő, Zoltai Alexandra és Dr. Horváth Levente izgalmas és aktuális témákba avatta be az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetés előtt a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja ünnepélyesen könyveket adományozott a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének.

Dr. Irinyi Tamás, SZTE

2023. november 08.
4 perc

Heti egy, meghatározott tematikára épülő csoportos foglalkozás segíti a különböző függőségekben szenvedő, öngyilkosságot elkövető vagy megkísérlő, skizofrén vagy épp demenciával küzdő betegek hozzátartozóit. Az egy, másfél órás találkozókat egy szakorvos és dr. Irinyi Tamás, a csoport megálmodója, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi okleveles ápolója vezeti.

Látogatók az SZTE Klebelsberg Könyvtár 'Ex libris Prehoffer István' kiállításán

2023. november 08.
11 perc

Prehoffer István könyvhagyatékának muzeális ritkaságait bemutató kiállítás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A komoly könyvgyűjtői igénnyel összeválogatott gyűjtemény 46 kötete a 16-17. századi Európa humanista nyomdáiban napvilágot látott filozófiai és történettudományi műveket tartalmaz. A nagy érdeklődéssel kísért megnyitó után Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárnok lebilincselő előadásban mutatta be a könyvek történetét.

szivsn_boritokep

2023. november 07.
2 perc

Idén második alkalommal, november 4-én tartottak szív- és érrendszeri rizikófaktorokra fókuszáló szűrőprogramot az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinikán. A hétvégi prevenciós napot a kardiológiai részleg közösen szervezte meg a SZÍVSN Országos Betegegyesülettel. Sikeres és népszerű volt a térítésmentes szűrés, ötvenen regisztráltak előre, hogy egészségi állapotukról objektív információkat kapjanak.

OKF_Zaro_Kiallitas_Social-3

2023. november 07.
5 perc

Átjárók – Sejben Lajos festőművész kiállításának címe sokjelentésű. A Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztivál részeként megnyíló kiállítás látogatói a kinyithatják érzékelésünk ajtóit, s az Átjárón át beléphetnek Sejben Lajos élményvilágába! Fogadjuk el a tárlatot megnyitó Darázs József festőművész javaslatát: Tegyük meg az első lépéseket! Gazdagodhatunk általa. A Sejben-Átjárók kiállítás az SZTE Dugonics téri épületében a jövő év elejéig várja a szemlélődőket.

img__tech-bemutatas-80

2023. november 07.
3 perc

Innovációs díjakat érő, környezetvédelmi szempontból is fontos újdonság az úgynevezett zöld tégla, amely szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható. A katalitikus tégla a gépjárművek katalizátoraihoz hasonlóan működik. Az égésből keletkező füstgáz összetevőket megköti és ott tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. Ez javítja az égéshőfokot és csökkenti a károsanyagok, például a szén-monoxid kibocsátását.

ESN SZTE

2023. november 06.
5 perc

Egyre több ország egyre több hallgatója dönt úgy, hogy a legkülönbözőbb ösztöndíjak igénybevételével egy-egy félévre a Szegedi Tudományegyetemet választja. Nem hiába, hiszen az Erasmus Student Network (ESN) Szeged immár több mint két évtizede mindent megtesz azért, hogy a Tisza-parti városba érkező külföldi fiatalok a lehető legtöbb és legizgalmasabb ismeretre, tudásra és élményre tegyenek szert. A szervezetről, amely az ide érkezőket segíti, Kovács-Jerney Leonával, az ESN Szeged koordinátorával, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések irodavezetőjével, valamint Bíró Ivettel, az ESN Szeged elnökével beszélgettünk.

nyílt nap, SZTE

2023. november 06.
2 perc

A szolnoki Aba-Novák Agóra ad otthont 2023. november 11-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett nyílt napjának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Kariko_Katalin_dedikal

2023. november 06.
9 perc

Karikó Katalin fiziológiai és orvostudományi Nobel-díja bejelentésének hetében jelent meg magyarul az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárkötet. Azóta több könyvismertető is napvilágot látott. A történtek összefoglalásával, illetve a 2023. november 7-én, 18 órakor, a JATE Klubban kezdődő könyves beszélgetésen azokra irányítjuk a figyelmet, akik hozzájárultak az Áttörések sikeréhez.

meteorita-fonyodligetsf.jpg-2023-11-05-19-15-04

2023. november 06.
2 perc

Hazánk területén is érzékelhető volt a különleges égi jelenség. Az SZTE kutatója magyarázza meg a látvány tudományos hátterét.

A Magyar Tudomány Ünnepe a Szegedi Tudományegyetem dísztermében

2023. november 03.
25 perc

A Szegedi Tudományegyetem dísztermében tartotta a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. Az eseményen Dr. Pálfy Péter Pál akadémikus előadást tartott abból az alkalomból, hogy Bolyai János 200 évvel ezelőtt, 1823. november 3-án jelentette be nem-euklidészi geometriai elméletének megalkotását. Az ünnepségen átadták az MTA idei díjait, köztük az Eötvös József-koszorú elismerést, amelyben idén a Szegedi Tudományegyetem oktatói közül Dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész, az SZTE BTK professor emeritusa és Dr. Máthé Imre, az SZTE Farmakognóziai Intézet professor emeritusa, valamint Iglói Ferenc, az SZTE TTIK Fizika Intézet professor emeritusa részesült.

IISMA SZTE

2023. november 03.
1 perc

„Heroes’ Day” – színházi előadás, interaktív játékok, izgalmas gasztroélmény, idén is nagy sikert aratott a Szegedi Tudományegyetemen az indonéz hallgatók bemutatkozó napja.

FY_2464_-_Letoha Annamária

2023. november 03.
2 perc

Batthyány-Strattmann László és Hőgyes Endre munkásságát méltatta dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára 2023. október 30-án a minisztériumban tartott ünnepségen, ahol Pro Santitate díjakat és miniszteri okleveleket adott át azoknak a szakembereknek, akik kimagasló szakmai tevékenységükkel nap mint nap hozzájárulnak az egészségügy szakszerű és hatékony működéséhez. Dr. Letoha Annamária, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika klinikai főorvosa is miniszteri elismerésben részesült.

Nyito_SZAB_szekhaz

2023. november 03.
17 perc

Ősei nyomát kutatva, idős édesanyja kívánságára kelt útra Debbie Josefson. Az Atlanti-óceán túlsó partjáról, Amerikából utazott Európába. A Kárpát-medencében, a Tisza és a Maros ölelkezésénél, Szegeden keresett egy házat, amelynek mennyezetén Hungária, a magyarok Nagyasszonyának freskója óvja az ott lakókat… Jelképi jelentőségű fordulatokkal tűzdelt, szegedi egyetemi épületeket is érintő útján a kalauzának szegődtünk. Családja és a SZAB-székház épületének titkaira bukkantunk.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek