SZTE Info

tik_kiemelt

Kiválóan szerepel a nemzetközi ranglistákon a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem ismét jól szerepelt több nemzetközi világrangsorban. A rangsorok összeállítói számos szempontot figyelembe vesznek, például az oktatás minőségét, az oktatói kiválóságot, esetenként a korábbi hallgatók és oktatók által elnyert kiemelkedően rangos szakmai és tudományos elismerések számát is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyolc szempont alapján rangsorolja a világ felsőoktatási intézményeit a Center for World University Rankings (CWUR). A legfrissebb, idei rangsor a világ legjobb ezer egyetemét listázza, itt a Szegedi Tudományegyetem a 712. helyezést szerezte meg.

A most publikált rangsorban egyebek mellett az oktatás minősége – ezt az intézmény korábbi hallgatói által elnyert nemzetközi díjak alapján állapítják meg –, az egyetemen diplomázott hallgatók elhelyezkedése, az idézési arány, az oktatók kiválósága, valamint a szabadalmak és publikációk száma is a rangsorolási szempontok között van.

A 712. helyezést elért Szegedi Tudományegyetem mellett öt másik magyar felsőoktatási intézmény is szerepel a rangos listán: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 811., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 862. helyre került.

 

A szegedi universitas más listákon is kiemelten jó helyen szerepelt, a 2014-es QS World University Rankings by Subject rangsorában az bölcsészettudományi karának modern filológia képzése elérte az igen rangos 101-150. pozíciót – ezzel elérve minden idők legjobb magyar listás helyezését.

A leideni egyetem listáját is a napokban publikálták: a Centre for Science and Technology Studies 2007 óta hozza nyilvánosságra évről évre azt a rangsort, amelynek összeállításakor eddig 500, idén viszont már 750 egyetemet és főiskolát vizsgáltak.

 

A leideni listán a Szegedi Tudományegyetem a 707. helyen szerepel, ezen kívül még további négy hazai intézmény kapott helyet a rangos listán: az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 540., a Semmelweis Egyetem az 541., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 561., a Debreceni Egyetem a 698. helyen szerepel.

A Centre for Science and Technology Studies a lista összeállításakor több szempontot vesz figyelembe, ők viszont nem a hallgatói, hanem az oktatók kutatói tevékenysége alapján vizsgálja, valamint figyelembe veszi a publikációik számát és az idézettséget is. Szempont az is, hogy a publikációk közül melyek a legidézettebbek, vagyis az adott szakterületen belül benne vannak-e a legtöbbet idézett tíz százalékéban.

 

A legjobb ötszáz közé került a szegedi egyetem a kínai Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2013-es rangsorában, csak úgy, mint az egy évvel korábbiban: a 401-500. helyezettek között listázták. A sanghaji ARWU első listáját egyébként 2003-ban publikálták, és készítői szerint ez a leginkább objektív mutatókon nyugvó egyetemi kiválósági rangsor, amely többek között figyelembe veszi az magas rangú szakmai elismerést – köztük a Nobel-díjat – elnyert egykori oktatók és hallgatók számát, a tudományos munkák idézettségének mutatóit és a publikációk számát is sok más egyéb szempont mellett.

 

Most frissült a Webometrics nevű egyetemi ragsor is, amely más listáktól eltérően egészen sajátos szempontok alapján méri a felsőoktatási intézményeket világszerte. A Webometrics-listát a legnagyobb spanyol kutatóintézet, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácsnak (CSIC) egyik szervezete, a Cybermetrics Lab készíti, amely több mint 22 ezer intézmény webes megjelenését vizsgálja évente két alkalommal. A Webometrics listát 2004 óta minden évben közzéteszik.

A Cybermetrics Lab szakértői azt elemzik, hogy mennyire „látható” az adott felsőoktatási intézmény az interneten. Az összpontszám 50 százaléka abból tevődik össze, hogy az adott intézmény különböző oldalait hányan linkelik be, de a pontozásba beleszámít az is, hogy hány, a felsőoktatási intézményhez kapcsolódó oldalt, aloldalt és külső hivatkozást, és dokumentumot talál a Google keresőmotor és a Google Scholar. A lista összeállításakor azt is figyelembe veszik, hogy az adott intézmény kutatóinak és oktatóinak hány publikációja jelentik meg a legfontosabb tudományos folyóiratok internetes oldalán.

Ez a lista egyébként azért érdekes, mert bár az internetet ma már mindenki megkerülhetetlennek tartja, mégis az derül ki a listából, hogy számos olyan intézmény, amely egyébként minőségi oktatást nyújt és eredményei kiemelkedőek, rosszul állnak a webes láthatóság terén.

A Webometrics legfrissebb listájára, amelyet 2014 júliusában publikáltak, hat magyar felsőoktatási intézmény került be, a világ legjobbai között, az első ezerben szerepel a Szegedi Tudományegyetem, a magyar intézmények közül az első ezerbe került még be az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Közép-európai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem is.

 

SZTEinfo

 

 

Korábban írtuk:
Újabb világrangsorban szerepel a Szegedi Tudományegyetem

Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE

Az SZTE a „legzöldebb” magyar és 35. a Zöld egyetemek toplistáján

Ismét a világelitben az SZTE a sanghaji ranglistán

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.