SZTE Info

brazil_hallgatok_kiemelt_nagy

Brazil hallgatóit búcsúztatta a szegedi egyetem

Brazíliából közel negyven fiatal tanult egy éven át a Szegedi Tudományegyetemen. A program zárásaként 2015. július 29-én hangulatos rendezvényen búcsúztatta az SZTE a hazájukba visszautazó brazil ösztöndíjasokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

100 ezer fiatalnak adott állami ösztöndíjat Brazília azért, hogy egy éven át külföldön folytathassa egyetemi tanulmányait. Ez a Brazil Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogram, amely a 2012 és 2015 közötti időszakban a természet-, a mérnöki-, az egészség- és az informatikatudományok területén tanuló diákoknak szólt. A Szegedi Tudományegyetemen 40 brazil ösztöndíjas tanult a 2014-2015-ös tanévben.

 

 

20150729_KDZs_2488_50A nemzetköziesedő SZTE


– Remélem, hogy a Szegedi Tudományegyetemen eltöltött hónapokat sikeres időszakként élték meg! Remélem, hogy kapcsolatban maradnak intézményünkkel – köszöntötte 2015. július 29-én a hazájukba visszautazó brazil hallgatókat Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – Nehéz egy másik ország kultúrájába beilleszkedni, nekem is van erről tapasztalatom – tette hozzá az akadémikus, aki – többek között – Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban töltött hosszabb időt ösztöndíjasként, kutatóként, oktatóként. A rektor hangsúlyozta: az SZTE erősíteni szeretné nemzetközi jellegét, olyan felsőoktatási intézmény szeretne lenni, ahol a jelenleginél több külföldi hallgató tanul hosszabb-rövidebb ideig.


– Oktatóként sosem találkozhattam volna önökkel, mert nem egyezik a tudományterületünk – fogalmazott a fizikus akadémikus, aki köszöntőjében megemlítette a Szegeden épülő „szuperlézeres” kutatóközpont, az ELI jelentőségét és vonzerejét. Arra kérte a brazil fiatalokat, hogy egyetemi diáktársaik figyelmébe is ajánlják Szegedet, az itteni egyetem nyújtotta lehetőségeket.

 

 

Megörökített élmények, tetoválással is


Képzeletbeli stafétabotként sok élményt rejtő helyként adják tovább Szeged és a Tisza-parti universitas jó hírét az itt tanuló brazíliai egyetemisták. A jó kedélyű csapat nevében az orvosnak készülő Guilherme Vercesi fejezte ki köszönetüket mindazoknak, akik a szegedi egyetem munkatársaiként hozzájárultak magyarországi szép napjaikhoz, sikereikhez.


– Jól éreztük magunkat mindannyian – jelentette ki a Brazília Paraná állama egyik kisebb városából, Maringából érkezett hallgató. Mély benyomásokat tett rá a szegedi klinikai környezet, a medikusképzés nemzetközi színvonala.


– Soha életemben nem láttam még ilyen telet! – fogalmazott később, amikor legnagyobb szegedi élményéről kérdeztük.

A búcsúest „emlékfalán” is megjelent a Szegeden átélt téli havazás különlegessége. A szegedi Széchenyi téri szökőkútbeli fürdés, a Bükki Nemzeti Park-beli kirándulás mellett a felejthetetlen bulihelyek, az albérleti címek is felkerültek a brazil hallgatók által írt cetlikre. Sőt: az egyik srác nevetve mesélte: a szegedi lakcímének koordinátáit a bőrére tetováltatta – a szíve fölé.


Magyar szavakatrétes, halászlé, pogácsa, lángos – lehetett hallani, ahogy a programot szponzoráló Koch Borászat rozéját kóstolgatva, a hidegtálas-svédasztalos fogadáson beszélgető brazil fiatalok sorolták, mely magyar ételek lettek itt kedvenceikké. Az utánuk jövő diákoknak is szóló üzenő-falra a kürtöskalács és a túró rudi is felkerült, mint olyan étel, amit a Magyarországon megforduló vendégnek föltétlenül meg kell kóstolnia.


Az SZTE brazil diákjai között akadt, aki az Amazonas-vidékéről érkezett, vagy a hatalmas ország kevéssé ismert belső tájainak kisvárosaiból, vagy éppen a 6 millió lakosú Rio de Janeiróból. Így talán a brazil nemzeti összetartozást is segítette az ösztöndíjas program.

 

 

Érvek az SZTE mellett


20150729_KDZs_N9319_50A tanulmányai színesítése és a szaktudása fejlesztése mellett a kapcsolati tőkét is építi egy ösztöndíjas programot jól hasznosító hallgató.

Az SZTE-ajándékkal és emléklappal meglepett diákok közül a közel 20 millió lakosú São Paulo városából érkező Altaides Cardoso Gama elmondta: amikor csak lehetősége adódott a szegedi szünetek, a magyarországi ünnepek idején, felkerekedett és utazott. Szerinte például Párizs, Madrid nagyon „közel van” Magyarországhoz.


– Abszolút első: Budapest a megismert európai városok között. Fantasztikus – jelentette ki a hátizsákjára 25 ország zászlaját kitűző fiatalember. A sorban a következő Prága és Krakkó. Magyarországon a második kedvence: Szeged. – Mindenkinek ajánlani tudom! A családomat sem lesz nehéz meggyőzni, hogy jöjjenek ide. A hallgatótársaimnak pedig el fogom mondani, hogy világszerte ismerik a szegedi egyetemet, ahol jól képzett tanárok oktatnak, és nagyon kedves személyzet foglalkozik a hallgatókkal. Ha valaki orvosnak, biológusnak akar tanulni, akkor mindenféleképpen jó választás a szegedi egyetem, amelyiknek még Nobel-díjasa is volt!


– Ha most, a program végén választanom kellene: Budapest vagy Szeged, ismét a Tisza-parti városra voksolnék – jelentette ki Giovanna Besagio Calegari. Az ugyancsak Maringából érkező, és párja, Guilherme Vercesi oldalán Szegeden tanuló medika szerint azért jobb egy kisebb városban tanulni és élni, mert otthonosabb, még a csak néhány hónapot itt töltő vendéghallgató számára is. Tapasztalata szerint Magyarországon nagyon jó az életminőség.


– Mindenképpen jó döntés volt, hogy részt vettünk a brazil ösztöndíj programban – erősítette meg Guilherme Vercesi. Elismerte: korábban nem sokat tudott se az SZTE-ről, se Szegedről. Ezért megnézte a QS Rankinget, s mikor látta az SZTE előkelő helyezéseit, eldöntötte: szegedi diák akar lenni ő is. – Nem számítottam ilyen sok jóra. A tapasztalataim alapján ma már mindenkinek mondom: akinek van lehetősége, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tanuljon, éljen vele!

 

 

4 fakultás, 20 kredit


A Szegedi Tudományegyetem 4 fakultása fogadta a brazil ösztöndíjasokat angol nyelvű képzésein. Az SZTE Általános Orvostudományi Karon medikusok tanultak, az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán a biológus-képzésben vettek részt, egy nagyobb csoport az SZTE Mérnöki Karán élelmiszermérnöki ismereteket gyűjtött, míg egy brazil hallgató kapcsolódott be az SZTE Mezőgazdasági Karán folyó agrártudományt érintő oktatásba. Félévente 20 kreditet kellett teljesíteniük – tudtuk meg Zalányi Sárától, az SZTE Nemzetközi Igazgatóság korábbi munkatársától.


– Nagyon készséges diákok a brazíliaiak – jelentette ki Fehér Katalin. Az SZTE ÁOK, az SZTE Fogorvostudományi Kar, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar angol és német nyelvű képzéseit koordináló SZTE Külföldi Hallgatók Oktatási Központjának tanulmányi főelőadója szerint pár hét alatt, ügyesen beilleszkedtek a Brazíliából érkezett diákok. A medikusok hozott előismeretei különböztek a Szegeden tanuló külföldi hallgatókétól. A hiányosságokat azonban gyorsan legyűrték, a képzésbe be tudtak kapcsolódni. Többen harmad-, negyedéven folytatták itt tanulmányaikat, és hiányzó magyar nyelvi ismereteiket is igyekeztek pótolni. De más kurzusokon is szorgalmasan teljesítettek, keresték az oktatók segítségét, plusz óraszámban tanultak, ha a helyzet úgy kívánta.

 

Brazil_hallgatok_bucsuztatasa_2015._julius_29
Brazil hallgatóit búcsúztatta a szegedi egyetem - GALÉRIA

 

A program folytatódik


A Brazil Állam által finanszírozott ösztöndíjprogram első szakasza most zárul. A következő tanévben már kevesebb hallgató tanulhat külföldi egyetemen egy teljes tanéven át – bocsátották jelképesen vízre a szegedi Dugonics tér szökőkútjánál a nevükkel ellátott papírhajókat a dél-amerikai fiatalok.


A diákok Brazília teljes területéről jelentkezhettek, közel 80 egyetemről, 22 brazil államból utazhattak külföldre. A legtöbben az Amerikai Egyesült Államok, illetve Anglia felsőoktatási intézményeiben gyűjtöttek ismereteket és tapasztalatokat. A brazil ösztöndíjas programba bevont államok között, nyelvi okok miatt, Spanyolország és Portugália is az élbolyba került. Magyarország, Hollandiával „versenyezve” a 6-7. helyen szerepelt. Magyarország 2012-ben, a Közép-európai országok közül elsőként csatlakozott a programhoz. A közép-kelet európai régió államai közül a legtöbb brazil diákot hazánk fogadta – tudtuk meg Szabó Gábortól. Az SZTE rektora hozzátette: Magyarországon belül a legtöbb brazil fiatal a műegyetemre került, mert a programban a mérnöki képzésre külön hangsúlyt helyeztek. A Magyar Rektori Konferencia szervezte meg Brazília és a hazai felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot.


A hazánkba jelentkező diákokat képzési sajátosságaik alapján közvetítették a programba bevont 18 hazai egyetemre, főiskolára. A magyarországi felhívásra 627 pályázat érkezett, 450 kapott „zöld jelzést” – összegez az MRK közleménye.


– Brazília folytatja ösztöndíjas programját, de más formában: külföldi posztgraduális képzésekre jelentkezhetnek az ottani fiatalok – összegzett Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja azt reméli, hogy azok a hallgatók, akik itt tanultak, megszerették egyetemünket, Szegedet, Magyarországot, így majd bekapcsolódnak a posztgraduális képzésbe, illetve e lehetőséget ismertetik otthoni kollégáikkal, diáktársaikkal, barátaikkal. Nagy Katalin professzor szerint az itt tanuló külföldi hallgatók, így a brazilok is, Magyarország nagykövetei a hazájukban.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: KDZS

 

Korábban írtuk:


Ünnepi fogadással emlékeztek a Brazil Köztársaság jubileumi évforulójára

Budapesten képviselték az SZTE-t az intézmény brazil hallgatói

40 brazil hallgató a Szegedi Tudományegyetemen

Rövidfilm készült az SZTE-n tanuló brazil hallgatókról

Nagy népszerűségnek örvend Magyarország a brazil hallgatók körében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.