Bezár

Hírarchívum

Az Open Acces publikációkat is támogatja az SZTE

Az Open Acces publikációkat is támogatja az SZTE

2015. október 07.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem vezetése 70 millió forintot különített el az Open Access publikálás támogatására. Az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását és az információk megosztását az SZTE Klebelsberg Könyvtár végzi.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a tudományos eredmények nyílt hozzáférésű (Open Access, OA) publikálása mellett. Az egyetem vezetésének döntése értelmében az SZTE 70 millió forintot különített el az ezzel járó költségek fedezésére, így támogatván az SZTE-s szerzőket. Az open access (OA) irodalom a digitális, online elérhető, ingyenesen és jogi korlátozások nélkül felhasználható publikációkat foglal magában. A nyílt hozzáférés lehetőséget biztosít a pénzügyi és jogi korlátozásokat eltörlésével a tudományos eredmények szabad újra-felhasználásra. Az ezt rögzítő Berlini Nyilatkozat kimondja: a nyílt hozzáférésű publikációk körébe az eredeti tudományos kutatási eredmények, a nyers adatok, a metaadatok, a forrásanyagok, a festészeti és grafikai anyagok digitális ábrázolásai, valamint a multimédiás tudományos anyagok tartoznak.

 

A forradalmian új Open Access rendszerben bárki elérheti a számára érdekes tudományos tartalmakat, azonban a kutatóknak, publikálóknak kell megfizetniük a rendszer fenntartását azzal, hogy közleményeiket díjfizetés ellenében jelentetik meg az online folyóiratokban. Ezekhez a költségekhez járul hozzá az SZTE e célra elkülönített pénzalapja. Az alábbi oldalról elérhető a támogatás igényléséhez szükséges űrlap is.

 

Az Open Access alapjaiban érinti a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár folyóirat-előfizetéseit, illetve olyan szolgáltatásokat, mint az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) vagy a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT), valamint a repozitóriumokat is, azaz az egész tudományos információellátó rendszert. Ezért már 2013 októberében foglalkozott az SZTE bibliotéka a tudományos információellátás és –elérés robbanásszerű változásával.

 

Könyvtárunk igyekszik minden módon támogatni az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben, ezért létrehoztuk az „SZTE Szerzői Eszköztár című honlapot. Ezen a felületen Magyar Tudományos Művek Tára, tudománymetria, Open Access és repozitóriumok témakörökben kínálunk hetente frissülő híreket, tudnivalókat és érdekességeket. Az új platformon a tájékozódás mellett kérdéseiket is föltehetik, illetve böngészhetnek a korábban feltett kérdések és azokra adott válaszok között – mondta Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója. Emellett szorgalmazzák azt is, hogy az oldal rendszeres látogatói közösségé szerveződjenek. Az érdeklődőknek javasolják, hogy csatlakozzanak az OA Facebook-csoporthoz.

 

Az új honlapon a látogatók az OA publikálás támogatásával kapcsolatos összes információt is megtalálják.

 

Keveházi Katalin hozzátette azt is: elkezdődtek az idei tanévben is az MTMT szerzői konzultációk. Továbbra is várja az SZTE Klebelsberg Könyvtár az SZTE szerzőit, hogy elsajátíthassák az MTMT felületének kezeléséhez szükséges készségeket. A kezdő képzés 2015. október 13-án 13:00 órától lesz, a haladó pedig október 21-én, 10:00-kor. A konzultációkra be kell jelentkezni. További információk

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk:

Új tudományos folyóiratokat indít a klasszika-filológia tanszék

Nyílt hozzáférés, fizetős közlés – Open Access Week az egyetemi könyvtárban is

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek