SZTE Info

Kiemelt_KEKtabor

30 tehetség a 11. KÉK-táborban

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, illetve a Szegedi Tudományegyetem immár 11. alkalommal ad otthont a Középiskolás Élettudományi Kutatótábornak. Bekukkantottunk a KÉK–tábor kulisszái mögé: szervezőket és résztvevőket kérdeztünk, mikor ellátogattunk az SZTE biológus hallgatói gyakorló laboratóriumába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A „Straub Örökség Alapítvány” 22 éve ismerte fel, hogy minél korábbi életkorban mutatjuk meg a középiskolás tehetségeknek a kutatói pálya értékeit, annál több tudóspalánta jelentkezik tudatosan az élettudományokhoz kötődő egyetemi szakokra – nézett vissza a kezdetekre Vígh László akadémikus, a Középiskolás Élettudományi Kutatótábor, azaz a KÉK-tábor ötletének megvalósításáért dolgozó „Straub Örökség Alapítvány” kuratóriumi elnöke. Az SZBK és a szegedi egyetem élettudományokkal foglalkozó szakembereinek az összefogása példaértékű. – Nem modellt követtünk, az alapítvány alapítóinak ötletét valósítjuk meg a KÉK-táborral. Ugyanakkor örvendetes, hogy modellként szolgálhatunk a tehetséggondozás terén, hiszen más akadémiai intézet körül is alakult középiskolai kutatótábor, például az informatikai iránt érdeklődők számára.


IMG_1601

 

 

 

Tehetséggondozás, akadémiai szinten

 

1996-ban jött létre a „Straub Örökség Alapítvány”, amikor elhunyt Straub F. Brunó. Az alapítók – köztük Vígh László, mint az SZBK akkori Biokémiai Kutatóintézetének az igazgatója, továbbá Venetianer Pál akadémikus, néhai Farkas Tibor, Hámori József, továbbá Penke Botond akadémikus a szegedi egyetemről – azért hirdet középiskolásoknak kutatótábort, hogy minél több tehetséget vonzzanak Szegedre. Amikor támogatást nyertek ehhez az elképzeléshez, körülbelül 2-3 évente, megrendezték ezt a tehetséggondozó nyári rendezvényt.


IMG_1613

 

Az SZBK és a Szegedi Tudományegyetem hellyel, előadókkal és minden egyéb módon segíti a KÉK-tábort. Újabban a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a szervezethez kötődő Szegedi Tudós Akadémia középiskolásoknak szóló programját kombináljuk a KÉK-táborral. Gál Béla, a szegedi Radnóti gimnázium igazgatója a kapcsolattartónk. A későbbiekben, remélhetően, a tizenegynéhány területi képviselő középiskolai tanár is beül előadásainkra. Ha szorosabb a kapcsolatunk a mentorokkal, az garancia arra, hogy időben felismerjük a tehetségeket – emelt ki néhány új szempontot Vígh László.

 

IMG_1608


Fantasztikus lehetőség egy középiskolás számára, hogy közelről megtapasztalhatja a kutatói pálya sokszínűségét. Előadásokat hallhatnak a legjobbaktól, délutánonként pedig elvarázsolódnak a kísérletezéstől, a legmodernebb eszközöket ismerhetik meg. A „Straub Örökség Alapítvány” célja, hogy elsősorban olyan településekről és az országhatárokon túli területekről hívjon diákokat Szegedre, amely régiókban nem működik tudományegyetem. A jelentkezők ajánlásában a korábbi KÉK-táborosokra is számítanak a szervezők.


IMG_1604

 

 

Előadó a doktorandusz és az MTA „Lendületese” is

 

– Minden korábbinál több, összesen 11 határon túli diák jelentkezett, közülük 6 középiskolás vehet részt a 2018. június 25-én kezdődő és július 5-én záruló KÉK-táborban. Több mint hetvenen jelentkeztek, összesen 30 diákot fogadunk a két héten át tartó foglalkozásokon. Idén csak 11. osztályt végzett 16-17 éves fiatalokkal foglalkozunk – kezdte az idei jellemzők felsorolását Karcagi Ildikó, aki a KÉK-tábort immár hatodik esztendeje vezeti, mint a „Straub Örökség Alapítvány” titkára.

 

Budapestről, Hódmezővásárhelyről, Kaposvárról, Kisújszállásról, Miskolcról, Siófokról, illetve Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek fiatalok. A KÉK-tábor részvevői megismerhetik a kutatói életpálya különböző modelljeit. Az előadók között – többek között – egyetemista, doktorandusz hallgató, egyetemi oktató és akadémikus is szerepet vállalt. Megismerhették például a szegedi egyetemen diplomázott, jelenleg az SZBK PhD-hallgatójaként dolgozó Nyerges Ákost, vagy az MTA Lendület programmal a hazájába visszatért Papp Balázst, de olyan kutatóval is találkozhattak, aki személyes példájával igazolja: kevés külföldi szerepléssel és tapasztalattal is lehet nagyot alkotni. Az SZTE kutatói közül szerepet vállalt például Boros Imre professzor, Duda Ernő professor emeritus, Szabad János professzor, Kozma-Bognár László, aki az SZTE és az SZBK munkatársa is.


IMG_1607

 

– Összetartó csapat a KÉK-táborosoké. Az SZBK-ban tíznél is több korábbi KÉK-táboros dolgozik – árulta el a Karcagi Ildikó. Példáként említette, hogy a KÉK-táborban és az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen gyűjtött élmények Debrecenből a szegedi egyetemre csábították például Árva Hédit, aki a hallgatói létről, a biológia és vegyész szakról, saját kutatómunkájáról mesél a 2018. évi KÉK-tábor záró napján.

 

 

„A laborgyak. a csúcs”

 

Közel harminc „KÉK-diáknak” tartott bevezető előadást Sinka Rita, az SZTE Természettudományi Kar Biológiai Intézet Genetikai Tanszék adjunktusa a hallgatói laborban.

 

– A biológia iránt érdeklődöm. Tudja ezt a korábbi KÉK-tábort kipróbáló zentai ismerősöm, Somogyi Anett, aki szerint ha részt veszek ebben a programban, biztosan el tudom dönteni, hogy kutatónak születtem-e – mesélte mosolyogva Nyilas Tamás, aki az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán szeretne továbbtanulni.


IMG_1612

 

Az SZTE GYTK vonzerejét növeli az idén első alkalommal megrendezett Herba Medicina Tanulmányi Verseny is – derült ki a KÉK-táborban. Az SZTE hallgatói laboratóriumában kísérletezésre készülő középiskolások között ismerősre bukkantunk: a szatmárnémetiből érkezett Kegyes Dávid Valnetin ugyanis részt vett az SZTE GYTK vetélkedőjén is. E verseny eredményhirdetése után beszélgettünk, amikor elárulta: az orvosi egyetemi diplomával endokrinológus sebészként gyógyítana.

 

– A délutáni laborgyakolat a csúcs! – jelentette ki Reviczki Dénes, aki a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból érkezett Szegedre. – Mi magunk végezhettük el a két kísérletet, polimeráz láncreakció volt a téma. A kutató-orvosi pályára, a Szegedi Tudományegyetemre készülök. A neurodegeneratív betegségek – a Parkinson- és az Alzheimer-kór – gyógyításával szeretnék foglalkozni. Nagyon érdekel az emberi agy működése.


IMG_1622

 

A piliscsabai Kiss Réka bionikus szeretne lenni, mert a biológia mellett a matematika, az informatika, a fizika és a kémiai is érdekli. Örül, hogy rátalált a bionika szakra, mert itt minden szeretett tantárgya ötvöződik. Értékeli, hogy a KÉK-táborban elmagyarázzák a tudományok határait, fölkeltik a kutatómunka iránt a résztvevők érdeklődését, de ennél is fontosabbnak tartja, hogy itt közösség épül és kapcsolatokat alakíthat ki. A társaságába került a Kaposvárról érkezett Pitz Ádám, akinek tetszett, hogy bepillanthattak a kutatók világába. A Nyíregyházáról érkezett diáklányoknak a pályaorientációban segített a KÉK-tábor.


IMG_1626

 

– Élvezem, hogy motivált és intelligens csapatban vitathatjuk meg a laborbeli feladványokat. Az előadóktól bármikor kérdezhetünk, így folyamatosan követhetjük az adott téma kifejtését. Jegyzeteket is készítek, így később is felidézhetem azt a rengeteg információt, amit itt hallok és látok. A laborgyakolatok is jól szervezettek, tényleg kísérletezhetünk! – értékelt a monori József Attila Gimnázium tanulója, Ferenczi László, aki gyógyító orvosnak készül, mindenképpen a Szegedi Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni. Úgy véli, szegedi medikus ismerősei majd segíthetik a tapasztalataik megosztásával abban, hogy például melyik egyetemi oktatót milyen témáról kérdezhet, kérheti mentori segítségét. E fontos kapcsolatháló máris bővül: jó barátságot alakított ki egy hódmezővásárhelyi lánnyal és egy Honkongból érkezett sráccal – Szegeden, a KÉK-táborban.

 

Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


Korábban írtuk:

Egy hét az élettudományok jegyében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 18.
  18:00 - 19:30
  Az előadás témája a csillagászat, azon belül is szupernóva-robbanások megismerése lesz - nagyon izgalmas téma, most is nagyszerű előadóval! Előadónk a nagyon fiatal és még annál is tehetségesebb dr. Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Junior Prima-díjas (!) csillagásza!
 • *
  február 19.
  10:15 - 11:45
  A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • február 20.
  16:30 - 17:30
  2019-től a Somogyi-könyvtár programot indít Könyv és kutatója címmel. A 3. emeleten a Gyűjteményi és Helyismereti Osztály régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is. Szabadegyetemünk tavaszi és őszi félévében a következő előadókat hallgathatják meg: Bíró-Balogh Tamás, Nagyillés János, Sándor Klára, Szilágyi Zsófia, Hansági Ágnes és Szörényi László. Bővebben: https://www.facebook.com/events/2433539956660730/, vagy a Somogyi Könyvtár honlapján.
 • február 20.
  18:00 - 19:00
 • február 21.
  18:30 - 20:00
  Gordon Parks az az amerikai fotográfus, aki maradhatott volna pincér, válhatott volna zenésszé, lehetett volna filmrendező vagy az afro-amerikai közösség jogi és kulturális egyenlőségének hírnöke, de ahelyett, hogy választott volna, végül mindegyik lett. Sőt, sztárokat is fotózott, illetve kivette részét a 20. század legnagyobb amerikai fotós programjából, az FSA-ból is. Neve nem ismeretlen aktivista körökben sem, ráadásul a Vogue magazintól a Life-hoz nyert felvételt divatfotósként. Egy ennyire sokrétű tehetséggel megáldott embert nehéz kategóriába sorolni, ezért azzal a jelzővel illethetjük: géniusz. Életútja páratlan, fotói pedig az egyetemes vizuális kultúra részévé váltak még életében, ezért alkotói pályájának megismerése tele lesz heuréka pillanatokkal. Az Afro-amerikai Történelem Hónapja alkalmából. Előadó: Kis Péter, az SZTE fotográfus-képzésének oktatója