SZTE Info

Kiemelt_KEKtabor

30 tehetség a 11. KÉK-táborban

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, illetve a Szegedi Tudományegyetem immár 11. alkalommal ad otthont a Középiskolás Élettudományi Kutatótábornak. Bekukkantottunk a KÉK–tábor kulisszái mögé: szervezőket és résztvevőket kérdeztünk, mikor ellátogattunk az SZTE biológus hallgatói gyakorló laboratóriumába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A „Straub Örökség Alapítvány” 22 éve ismerte fel, hogy minél korábbi életkorban mutatjuk meg a középiskolás tehetségeknek a kutatói pálya értékeit, annál több tudóspalánta jelentkezik tudatosan az élettudományokhoz kötődő egyetemi szakokra – nézett vissza a kezdetekre Vígh László akadémikus, a Középiskolás Élettudományi Kutatótábor, azaz a KÉK-tábor ötletének megvalósításáért dolgozó „Straub Örökség Alapítvány” kuratóriumi elnöke. Az SZBK és a szegedi egyetem élettudományokkal foglalkozó szakembereinek az összefogása példaértékű. – Nem modellt követtünk, az alapítvány alapítóinak ötletét valósítjuk meg a KÉK-táborral. Ugyanakkor örvendetes, hogy modellként szolgálhatunk a tehetséggondozás terén, hiszen más akadémiai intézet körül is alakult középiskolai kutatótábor, például az informatikai iránt érdeklődők számára.


IMG_1601

 

 

 

Tehetséggondozás, akadémiai szinten

 

1996-ban jött létre a „Straub Örökség Alapítvány”, amikor elhunyt Straub F. Brunó. Az alapítók – köztük Vígh László, mint az SZBK akkori Biokémiai Kutatóintézetének az igazgatója, továbbá Venetianer Pál akadémikus, néhai Farkas Tibor, Hámori József, továbbá Penke Botond akadémikus a szegedi egyetemről – azért hirdet középiskolásoknak kutatótábort, hogy minél több tehetséget vonzzanak Szegedre. Amikor támogatást nyertek ehhez az elképzeléshez, körülbelül 2-3 évente, megrendezték ezt a tehetséggondozó nyári rendezvényt.


IMG_1613

 

Az SZBK és a Szegedi Tudományegyetem hellyel, előadókkal és minden egyéb módon segíti a KÉK-tábort. Újabban a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a szervezethez kötődő Szegedi Tudós Akadémia középiskolásoknak szóló programját kombináljuk a KÉK-táborral. Gál Béla, a szegedi Radnóti gimnázium igazgatója a kapcsolattartónk. A későbbiekben, remélhetően, a tizenegynéhány területi képviselő középiskolai tanár is beül előadásainkra. Ha szorosabb a kapcsolatunk a mentorokkal, az garancia arra, hogy időben felismerjük a tehetségeket – emelt ki néhány új szempontot Vígh László.

 

IMG_1608


Fantasztikus lehetőség egy középiskolás számára, hogy közelről megtapasztalhatja a kutatói pálya sokszínűségét. Előadásokat hallhatnak a legjobbaktól, délutánonként pedig elvarázsolódnak a kísérletezéstől, a legmodernebb eszközöket ismerhetik meg. A „Straub Örökség Alapítvány” célja, hogy elsősorban olyan településekről és az országhatárokon túli területekről hívjon diákokat Szegedre, amely régiókban nem működik tudományegyetem. A jelentkezők ajánlásában a korábbi KÉK-táborosokra is számítanak a szervezők.


IMG_1604

 

 

Előadó a doktorandusz és az MTA „Lendületese” is

 

– Minden korábbinál több, összesen 11 határon túli diák jelentkezett, közülük 6 középiskolás vehet részt a 2018. június 25-én kezdődő és július 5-én záruló KÉK-táborban. Több mint hetvenen jelentkeztek, összesen 30 diákot fogadunk a két héten át tartó foglalkozásokon. Idén csak 11. osztályt végzett 16-17 éves fiatalokkal foglalkozunk – kezdte az idei jellemzők felsorolását Karcagi Ildikó, aki a KÉK-tábort immár hatodik esztendeje vezeti, mint a „Straub Örökség Alapítvány” titkára.

 

Budapestről, Hódmezővásárhelyről, Kaposvárról, Kisújszállásról, Miskolcról, Siófokról, illetve Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek fiatalok. A KÉK-tábor részvevői megismerhetik a kutatói életpálya különböző modelljeit. Az előadók között – többek között – egyetemista, doktorandusz hallgató, egyetemi oktató és akadémikus is szerepet vállalt. Megismerhették például a szegedi egyetemen diplomázott, jelenleg az SZBK PhD-hallgatójaként dolgozó Nyerges Ákost, vagy az MTA Lendület programmal a hazájába visszatért Papp Balázst, de olyan kutatóval is találkozhattak, aki személyes példájával igazolja: kevés külföldi szerepléssel és tapasztalattal is lehet nagyot alkotni. Az SZTE kutatói közül szerepet vállalt például Boros Imre professzor, Duda Ernő professor emeritus, Szabad János professzor, Kozma-Bognár László, aki az SZTE és az SZBK munkatársa is.


IMG_1607

 

– Összetartó csapat a KÉK-táborosoké. Az SZBK-ban tíznél is több korábbi KÉK-táboros dolgozik – árulta el a Karcagi Ildikó. Példáként említette, hogy a KÉK-táborban és az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen gyűjtött élmények Debrecenből a szegedi egyetemre csábították például Árva Hédit, aki a hallgatói létről, a biológia és vegyész szakról, saját kutatómunkájáról mesél a 2018. évi KÉK-tábor záró napján.

 

 

„A laborgyak. a csúcs”

 

Közel harminc „KÉK-diáknak” tartott bevezető előadást Sinka Rita, az SZTE Természettudományi Kar Biológiai Intézet Genetikai Tanszék adjunktusa a hallgatói laborban.

 

– A biológia iránt érdeklődöm. Tudja ezt a korábbi KÉK-tábort kipróbáló zentai ismerősöm, Somogyi Anett, aki szerint ha részt veszek ebben a programban, biztosan el tudom dönteni, hogy kutatónak születtem-e – mesélte mosolyogva Nyilas Tamás, aki az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán szeretne továbbtanulni.


IMG_1612

 

Az SZTE GYTK vonzerejét növeli az idén első alkalommal megrendezett Herba Medicina Tanulmányi Verseny is – derült ki a KÉK-táborban. Az SZTE hallgatói laboratóriumában kísérletezésre készülő középiskolások között ismerősre bukkantunk: a szatmárnémetiből érkezett Kegyes Dávid Valnetin ugyanis részt vett az SZTE GYTK vetélkedőjén is. E verseny eredményhirdetése után beszélgettünk, amikor elárulta: az orvosi egyetemi diplomával endokrinológus sebészként gyógyítana.

 

– A délutáni laborgyakolat a csúcs! – jelentette ki Reviczki Dénes, aki a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból érkezett Szegedre. – Mi magunk végezhettük el a két kísérletet, polimeráz láncreakció volt a téma. A kutató-orvosi pályára, a Szegedi Tudományegyetemre készülök. A neurodegeneratív betegségek – a Parkinson- és az Alzheimer-kór – gyógyításával szeretnék foglalkozni. Nagyon érdekel az emberi agy működése.


IMG_1622

 

A piliscsabai Kiss Réka bionikus szeretne lenni, mert a biológia mellett a matematika, az informatika, a fizika és a kémiai is érdekli. Örül, hogy rátalált a bionika szakra, mert itt minden szeretett tantárgya ötvöződik. Értékeli, hogy a KÉK-táborban elmagyarázzák a tudományok határait, fölkeltik a kutatómunka iránt a résztvevők érdeklődését, de ennél is fontosabbnak tartja, hogy itt közösség épül és kapcsolatokat alakíthat ki. A társaságába került a Kaposvárról érkezett Pitz Ádám, akinek tetszett, hogy bepillanthattak a kutatók világába. A Nyíregyházáról érkezett diáklányoknak a pályaorientációban segített a KÉK-tábor.


IMG_1626

 

– Élvezem, hogy motivált és intelligens csapatban vitathatjuk meg a laborbeli feladványokat. Az előadóktól bármikor kérdezhetünk, így folyamatosan követhetjük az adott téma kifejtését. Jegyzeteket is készítek, így később is felidézhetem azt a rengeteg információt, amit itt hallok és látok. A laborgyakolatok is jól szervezettek, tényleg kísérletezhetünk! – értékelt a monori József Attila Gimnázium tanulója, Ferenczi László, aki gyógyító orvosnak készül, mindenképpen a Szegedi Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni. Úgy véli, szegedi medikus ismerősei majd segíthetik a tapasztalataik megosztásával abban, hogy például melyik egyetemi oktatót milyen témáról kérdezhet, kérheti mentori segítségét. E fontos kapcsolatháló máris bővül: jó barátságot alakított ki egy hódmezővásárhelyi lánnyal és egy Honkongból érkezett sráccal – Szegeden, a KÉK-táborban.

 

Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


Korábban írtuk:

Egy hét az élettudományok jegyében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. október 15.

Benedekfi_nyito

Benedekfi István és Benedekfi Zoltán a szegedi egyetem iskolapadjától indulva ma már a katedrán állva adják át az SZTE-n megszerzett tudásukat. A fiatal tehetségek nevéhez saját kurzus, egy különleges előadásmód és egy Oscar-díjra jelölt film zenéje is kapcsolódik. A testvérpárt a zene szeretetéről és munkájukról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE KK Osztrák Könyvtárának és az SZTE BTK Osztrák Tanszékének közös szervezésében
 • november 20.
  18:00 - 19:00
  A SZAB Tudósklub és a Szegedi Közéleti Kávéház közös rendezvénye. A beszélgetés résztvevői: Dr. Csikós Zsuzsanna tanszékvezető egyetemi docens, Prof. Dr. J. Nagy László professor emeritus, Dr. Csernus Sándor egyetemi docens és Dr. Dékány András egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói. A beszélgetést vezeti: Dr. Lénárt András egyetemi adjunktus (SZTE BTK) Prof. Dr. Anderle Ádám, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének alapítója és vezetője hosszú éveken keresztül, nemzetközi szinten is a hispán világ kiemelkedő kutatójának számított, ma is meghatározó szaktekintély. Magas rangú magyar és nemzetközi kitüntetések, számos önálló kötet és tanulmány mutatja, hogy Spanyolország és Latin-Amerika kapcsán széleskörű tudással rendelkezett, amit iskolateremtő egyetemi oktatóként és kutatóként évtizedeken keresztül osztott meg hallgatóival és az olvasóközönséggel. Halálának második évfordulóján pályatársai, barátai idézik fel emlékeiket Anderle professzorral kapcsolatban, amely segítségével kirajzolódik egy rendkívül színes és izgalmas pálya képe.
 • november 20.
  19:00 - 20:00
  Műsor: I. Brandenburgi verseny, valamint a C-dúr szvit lesz hallható
 • november 21.
  14:00 - 18:00
 • november 21.
  16:00 - 17:00
  A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Kérjük, látogatási szándékát jelezze a Tudós Klub kezdete előtt Biacsics Boglárkánál e-mailen a biacsicsb@richter.hu címen!