Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Frankofon_20190201

Frankofón fórum után I. Francia bál

Frankofón fórum után I. Francia bál

2019. február 01.
2 perc

Hagyományteremtő céllal a francia értékek álltak a középpontjában annak a 2019. február 1-jei rendezvény-sorozatnak, amelyet – többek között – az SZTE Frankofón Egyetemi Központ szervezett. A nyelvtanításról tanácskoztak a szakemberek, majd az I. Francia bálra, a szegedi Tisza Hotelbe vonult a vendégsereg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország igazságügyi minisztere, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Dr. Trócsányi László, továbbá diplomaták – köztük a budapesti francia és a párizsi magyar nagykövet – jelenlétében nyílt meg a Frankofón fórum. A Szegedi Tudományegyetem központi épületében rendezett tanácskozáson a közoktatásban jeleskedő nyelvtanárok, továbbá egyetemi oktatók, a frankofón értékek közvetítését célul tűző szakemberek, diplomaták osztották meg a kultúraközvetítéssel kapcsolatos tapasztalataikat.


Framkofon_1

 

A francia és a magyar kulturális kapcsolatokról, a francia nyelvtanítás anyagi korlátainak a megszűnéséről szólt köszöntőjében Prof. Dr. Trócsányi László. A magyar kormány széles francia kapcsolatrendszerrel rendelkező igazságügyi minisztere 1989 óta oktatója a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatóinak.


Kiemelt_Frankofon_20190201


Az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék professzora, az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet szakfelelőse mellett az SZTE BTK Romanisztika Intézet Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatói, számos középiskolai nyelvtanár is kifejtette a francia kultúra közvetítésével kapcsolatos álláspontját, összegezte tapasztalatait.



Frankofon_2


Egymás között „az évszázad eseményének” nevezték a szervezők a napot a szegedi Tisza Szállóban záró programot. Az "Első Francia Bál" főszervezője a szegedi Alliance Francaise Egyesület, a munkába bekapcsolódott a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ és a budapesti Francia Nagykövetség is.


NY_Francia_bal


A különleges eseményt támogatta az Igazságügyi Minisztérium, számos intézménnyel és céggel egyetemben. Az "Első Francia Bál" doyenje és díszvendége Magyarország legendás franciatanára, az SZTE egykori egyetemi gyakorló iskolájában is oktató, 100. éves Kovács Béla.


Francia_bal_NK

A program-sorozat frankofón védnökei, a bálra meghívottak között említhető – többek között – Pascale Andréani, Franciaország budapesti nagykövete, Károlyi György párizsi nagykövet, Novák Katalin államtitkár (EMMI) és Trócsányi László miniszter (IM), továbbá az SZTE számos vezetője, jeles oktatója, egykori és mai hallgatója.


A hagyományteremtő céllal életre hívott I. Francia bál megszervezésének célja a szegedi és tágabb értelemben vett dél-alföldi régió frankofón közösségének építése és erősítése; a kulturális, oktatási, tudományos és üzleti kapcsolatok elősegítése.

Az I. Francia bál az egyik kiemelt programja a 2019-es Szeged – Nizza évadnak, amely a két település 50 éves jubileumi testvérvárosi kapcsolatát ünnepli.



 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna, P. Gy.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek