Bezár

Hírarchívum

Március 4.: Az SZTE volt hallgatója, Grecsó Krisztián Szegeden is bemutatja Verát

Március 4.: Az SZTE volt hallgatója, Grecsó Krisztián Szegeden is bemutatja Verát

2019. február 20.
3 perc

Nem telt el sok idő a Megyek utánad nagysikerű szegedi ősbemutatója óta, ismét a MASZK Egyesület vendége lesz Grecsó Krisztián. Ezúttal új regényét mutatja be a szegedi közönségnek. 2019. március 4-én, hétfőn 19 órakor, az IH Rendezvényközpontban többek közt Kováts Adél színművész és Ilia Mihály, az SZTE professzora társaságában ismerkedhetnek meg a szegediek Verával, aki „a jobbik énünk”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szívmelengetőn ismerős lehet a szegediek számára Grecsó Krisztián új regényének borítója: a grafika a Hősök kapuját, a Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskolájához tartozó díszterem ablakait ábrázolja, az Aradi vértanúk tere felől, hóesésben, pár évtizeddel korábbi járművekkel....


Grecso_Vera

A Szegedi Tudományegyetem volt hallgatója, a népszerű író, Grecsó Krisztián legújabb kötetét 2019. március 4-től lehet megvásárolni a könyvesboltokban.


A szegedi olvasók pedig már aznap személyesen is dedikáltathatják friss példányaikat, hiszen a MASZK Egyesület szervezésében este héttől különleges könyvbemutató kezdődik az IH Rendezvényközpontban, ahol lehetőség lesz a regény megvásárlására is.

 

A szerzőn kívül az est vendége lesz Kováts Adél, a Radnóti Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésze, aki a nyolcvanas években, Szegeden játszódó regényből olvas fel, csellón közreműködik Kertész Endre. Grecsó Krisztiánnal és Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténésszel, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott oktatójával Morcsányi Géza Jászai Mari-díjas műfordító, dramaturg beszélget.

 

A Vera című regény arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. A főszereplő negyedikes kislány felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. És hogy fel lehet nőni a feladathoz.


GrecsoKrisztian_foto_ValuskaGabor
Fotó: Valuska Gábor
 

A regényről:

Szeged, 1980. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségnél dolgozik, a mama meg mindennap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után, mégsem lehet tudni, vajon mi indítja el az események láncolatát. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józeffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?

 

„Vera nem én vagyok. Ő sokkal jobb ember nálam. De szerencsére közelről ismerem.

Éppen az új regényem idején tölti be a tizenegyet. Ez a kislány nagyszerű ember, felnő a feladathoz. Mindenhez, ami rászakad, pedig jön szerelem, igazság, kiderülnek családi sérelmek, elhallgatások.

De neki mennie, élnie kell tovább. Ő a mi titkunk. Akik lehettünk volna. Vera a mi jobbik énünk.” (Grecsó Krisztián)


*


Belépőjegyet már lehet vásárolni online és az IH jegypénztárában: elővételben 2500, az előadás napján 2800 forintért. Kizárólag a pénztárban és igazolvány felmutatásával diákkedvezménnyel is lehet jegyet váltani, 1500 forintért.

 

SZTEinfo


Grecsó Krisztiánról korábban írtuk:

 

Ősbemutató – az egykori szegedi egyetemista, Grecsó Krisztián regénye a színpadon „szerelmi leltár"

 

Grecsó Krisztián családregényének mozaikjai

 

A szépirodalom vidékiség problémakörét vizsgálja az SZTE ÚNKP-ösztöndíjas hallgatója, Szántai Márk

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek