Bezár

Hírarchívum

rehabilitacios_kiemelt_nagy

Sikeresen zárultak a Szegedi Tudományegyetem rehabilitációs fejlesztései

Sikeresen zárultak a Szegedi Tudományegyetem rehabilitációs fejlesztései

2015. május 13.
6 perc

Hiánypótló és a pszichiátriai, illetve a koponyasérült betegek rehabilitációját szolgáló fejlesztések zárultak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ két klinikáján. A projekt 2015. május 12-i záró rendezvényén az SZTE Pszichiátriai Klinika új épületszárnyát is átadták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jelentős mértékben megújult a pszichiátriai és a neurológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai és Neurológiai Klinikáján az SZTE által elnyert „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban” című, DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 kódszámú pályázat eredményeként.



Hiánypótló az SZTE beruházása


A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program 2,5 milliárd forintos főösszegű beruházása egyik jeles helyszínének nevezete az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága kabinetfőnöke, Mészáros János a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központját, melyben a pályázatnak köszönhetően a Pszichiátriai Klinika aktív és rehabilitációs tevékenysége és a Neurológiai Klinika fejlesztései valósultak meg.Mindkét terület hiánypótló a korai rehabilitációs tevékenységek és az aktív fekvőbeteg ellátáshoz kapcsolódó azonnali feladatellátás, valamint a tehermentesítés szempontjából” – mondta az EMMI egészségügyért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke. Hangsúlyozta: a két területen, több ezer négyzetméteren megvalósult fejlesztések és szakmai fejlődés a dél-alföldi régióban tovább folytatódik. A fejlődés fontos tényezői a partnerek közötti példaértékű együttműködések és azok az addicionális fejlesztések, melyek az SZTE klinikai központ szakmai potenciálját növelik. Így például a sürgősségi betegellátás vagy az onkológiai ellátás fejlesztése. Ezeken túl meg kell említeni azokat a TÁMOP-os pályázati lehetőségeket is, melyek a humán erőforrás utánpótlását és folyamatos továbbképzését biztosítják – tette hozzá.



Szegeden is elérhető a neurológia és pszichiátriai rehabilitáció


„Az egészségügyi ellátást a saját hozzátartozóink betegségein keresztül tudjuk megítélni. Ebből a szempontból is nagyon fontos ez a közbülső mérföldkő, mely a Szegedi Tudományegyetem 17-18 milliárd forint összértékű beruházásainak fontos része” – mondta Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte: a fejlesztésnek köszönhetően az a fajta rehabilitáció a neurológia és pszichiátria területén, ami korábban csak Budapesten volt elérhető, Szegeden is megnyílik a betegek előtt. A magyar egészségügy számára nagyon fontos a koncepcionális fejlesztés, hogy a rehabilitációs szolgáltatások hatékonyabbak legyenek és magas színvonalon az ország több pontján is elérhetővé váljanak. Hozzátette: a szegedi egyetemen a rehabilitációs tanszék létrehozása eldöntött kérdés, elsősorban a hogyanról tárgyalnak az egyetemi és kari vezetők. „A szegedi klinikai központ kellően nagy ahhoz, hogy a fejlesztéseket egy nagyobb egység részeként tudjuk megvalósítani. Bízom abban, hogy minden fejlesztés egyben hatékonyságnövelést is jelent. Fontos kérdés hogy egy helyre tudjuk a szakmát csoportosítani, további telephely-konszolidációt tudjunk végezni, ezáltal a klinikai központ hatékonyságát növelni – mondta a rektor. Ezek eredményeként a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az ország egyik leghatékonyabban működő, széles szakmai profillal rendelkező egészségügyi ellátó intézményévé válhat – tette hozzá.


Rehabilitacios_szolgaltatasok_fejlesztese_2015._majus_12_HD
Sikeresen zárultak a Szegedi Tudományegyetem rehabilitációs fejlesztései - GALÉRIA


Öröm és felelősség a nagy volumenű beruházás


Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntőjében arról beszélt, hogy nagy öröm és egyben nagy felelősség is egy ilyen projekt befejezése. „Öröm, mert azzal, hogy ilyen koncentráltan, mégis a különböző betegségcsoportok egymástól elválasztva kapják meg a szükséges kezeléseket, felzárkózott az intézmény az élvonalhoz. Tele vagyunk további ötletekkel, javaslatokkal, lépésekkel, melyekre koncentrálva még versenyképesebbek tudunk válni a betegellátásban” – fogalmazott. Az SZTE kancellárja hozzátette: ugyanakkor nagy felelősség egy ekkora beruházás befejezése, hiszen most jön el annak a munkának az ideje, mellyel az intézmény megmutathatja, hogy a kitűzött célokat, elvárásokat képes teljesíteni.



Két modulban valósult meg a projekt


A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program felhívására 2011-ben beadott DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” elnevezésű projekt összköltségvetése: 2 milliárd 470 millió 314 ezer 170 forint, amelyből 14 helyszínen, 5 rehabilitációs, valamint a hospice terület fejlődött. A konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetemen a program két modulja zajlott le: a pszichiátriai és addiktológiai betegeket célzó, illetve a súlyos koponya- agysérülést szenvedett betegeket segítő rehabilitáció – ismertette Kovács Iván, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ stratégiai igazgatója.



Súlyos koponya- és agysérülést szenvedett betegek rehabilitációja


A neurológiai fejlesztés során kialakítottak egy hiánypótló, 10 ágyas neurorehabilitációs részleget, amely ellátja a régióban baleset következtében súlyos koponya- agysérülést szenvedett betegek rehabilitációját – összegzett Vécsei László akadémikus. A Neurológiai Klinika igazgatója hozzátette: a részleget a Neurológiai Klinika 40 ágyas Neurorehabilitációs Osztályán alakították ki. A Neurorehabilitációs Osztály feladata többek között a storke betegek ellátása, a Parkison-kóros, szklerózis multiplex-ben szenvedő, izomsorvadásos betegek kezelése. A Szegeden a Semmelweis utca 6. szám alatti, úgynevezett újklinika épületében a IV. emeleti „A” szárnyat alakították át. Itt 3 darab háromágyas és egy darab egyágyas szobát alakítottak ki, mindegyiket saját fürdőszobával. Emellett tornaterem és kezelő helyiségek segítik a betegellátást.


A magas színvonalú rehabilitációhoz elengedhetetlen a jól képzett személyi háttér biztosítása is, fontos a szakorvosok továbbképzése, hiszen erre a részlegre a legsúlyosabb, de még rehabilitálható betegek kerülnek - tette hozzá a klinika igazgatója.



Több mint 100 éves szegedi terv valósult meg


A pszichiátriai projektben a Szeged, Kálvária sugárút 57. szám alatt elhelyezkedő épületet bővítették, újították fel. „Ezzel a projekttel Lechner Károly professzor egykori álma valósult meg, aki a második országos elmeorvosi értekezleten így fogalmazott: a közepes nagyságú intézetek a legcélszerűbbek” – mondta a rendezvényen Kálmán János professzor utalva arra, hogy a Pszichiátriai Klinika széttagoltságát a projekt támogatásával sikerül megszüntetni, a tevékenységeket koncentrálni tudták. Így valósult meg egy 100 évvel ezelőtti terv. A Pszichiátriai Klinika intézetvezetőjétől megtudtuk: a létrejött háromszintes rehabilitációs épületrész alsó két szintjén 50 ágyas ápolási egységet alakítottak ki, szintenként 7 háromágyas kórtermet, 1 kétágyas kórtermet, 1 egyágyas kórtermet és 1 egyágyas, akadálymentes kórtermet hoztak létre. Valamennyi kórterem különálló fürdőszobával rendelkezik.


A bővítmény tetőtéri részében kiszolgáló, személyzeti és szociális helyiségeket – orvosi szobákat, adminisztrációs helyiségeket és egy tornatermet – alakítottak ki. Kálmán János elmondta: a pályázati forrás az egész klinika funkcionális átalakítására adott lehetőséget: 5 osztályon összesen 178 ágy áll a betegek rendelkezésére. Az osztályokon a szorongással és depresszióval küzdő betegeket, az alkohol és drogfüggőségben szenvedőket, az Alzheimer kóros betegeket, a skizofréniával és más pszichózisokkal küzdő pacienseket kezelik.


A most még üresen álló várók, folyosók, kezelők és foglalkoztatók berendezéséhez a támogató cégek mellett helyi képzőművészek és iskolák is hozzájárultak.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiegészítő forrásából valósult meg.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát


A „Sikeresen a végéhez értek a rehabilitációs fejlesztések Szegeden” című sajtóközlemény szövege itt elérhető.


Korábban írtuk:

Rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztenek az SZTE két klinikáján

Uniós pályázat keretében fejlesztik az SZTE pszichiátriai ellátását

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek